2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Kultúra

Fődíjas lett Bucsi Réka Solar Walk című alkotása Ottawában

Elnyerte az Ottawai Nemzetközi Animációs Fesztivál rövidfilmes kategóriájának fődíját Bucsi Réka Solar Walk című alkotása, amely ezzel kvalifikálta magát a 2019-es Oscar-díjra esélyes filmek közé.

  • Fődíjas lett Bucsi Réka Solar Walk című alkotása Ottawában

A fesztivált, amelyre 84 országból közel 2500 nevezés érkezett, szeptember 26. és 30. között rendezték meg a kanadai fővárosban. A szemlén 110 alkotás versenyzett, köztük a Solar Walk, amely végül megkapta a rövidfilmes kategória fődíját, a Nelvana Grand Prize-t.

A zsűri indoklása szerint magával ragadó alkotás a játékos animáció, amely egy színes, végtelen lehetőségeket keltő utópikus világba kalauzolja a nézőt – írják az alkotók az MTI-hez eljutatott közleményben.

Bucsi Réka eddig három kisfilmet készített, és mindháromnak esélye volt az Oscar-díj elnyerésére. A 2014-es Symphony no. 42 rákerült az Oscar-díj tízes szűkített listájára, a 2016-os Love című alkotást Európai Filmdíjra jelölték.

A Solar Walk című alkotást Bucsi Réka eredetileg egy dán zenekar, az Aarhus Jazz Orchestra koncertjének háttéranimációjaként hozta létre, majd ebből készült a fesztiválozására szánt rövidfilm. A film zenéjét Mads Vadsholt szerezte, a hangdizájnere Bucsi Réka állandó alkotótársa, Lukács Péter Benjámin volt, producere Morten Thorning, a The Animation Workshop igazgatója, koproducere pedig Claus Toksvig, a dán Norlum (A tenger dala, A messzi Észak) animációs stúdió producere.

A Solar Walk Bucsi Réka két korábbi filmjéhez hasonlóan a Berlinalén debütált, ahol elnyerte az Audi Short Film Award-ot. Világpremierje óta több mint 50 fesztiválon vetítették. Többek között megkapta az Indie Lisboa rövidfilmes nagydíját, a birmingham-i Flatpack Filmfesztivál legjobb rövidfilmjének járó díját, és a szerb Animanima Nemzetközi Animációs Fesztivál nagydíját is.

A 2019-es Oscar-gála animációs rövidfilm kategóriájában két magyar esélyes is van, Bucsi Réka filmjén kívül Andrasev Nadja A nyalintás nesze című diplomafilmje, amely tavaly a New Orleans-i Filmfesztivál animációs fődíját hozta el. A két animáción kívül Kovács István Ostrom című diplomafilmjének is esélye van bekerülnie az élőszereplős rövidfilmes kategória jelöltjei közé, ugyanis nemrég diák Oscar-díjat nyert – olvasható a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!