2024. 05. 14. Kedd Bonifác napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Napindító 07:30

Magyar Ízek Vására – terítéken a sertéshús

2015. március 27., péntek 19:02

Sonka, kolbász, tojás, torma, sajtok és édességek – a Millenárison vasárnap estig tartó húsvéti Magyar Ízek Vásárának célja a sertéshús népszerűsítése. A sertéshústermelés 2013 óta ismét nő Magyarországon, a sertések száma pedig 2014-re újra meghaladta a hárommilliót.

A gyerekeket a játékok, illetve a nyuszik és gidák érdeklik jobban. A felnőttek eközben ínyencségeket, ízletes és egészséges húsvéti fogásokat kóstolhattak.

Az egyik árus elmondta, hogy a vásárlók a legjobban a vékony kolbászt, ilyenkor hagyományosan húsvét előtt a sonkát, a kötözött sonkát, az egész parasztsonkát, a parasztlapockát keresik a legjobban. A sonka mellől nem hiányozhat a torma sem, egy család saját termesztésű és készítésű portékáját kínálja. „Keresik az emberek a jó tormát, az az igazság. A boltokban keveset találnak. Mi meg a saját tormánkból hozzuk el a színe-javát. Van a fokhagymás, van a megtérni vágyó – tormát enne, de nem erőset –, nekik almásat kínálunk, s vannak, akik nagyon egészségesre vágynak, nekik pedig a céklával tormát” – mondta Heit Lóránd.

A rendezvény a sertéshúsfogyasztást is népszerűsítené. A világbajnok ökölvívó azt mondja: a csülöknél nincs is jobb étel. „Azért ajánlom a sertéshúst, mert rengeteg aminosav van benne, olyan esszenciális aminosav, amit a szervezet, ugye, nem képes előállítani. A szervezetnek szüksége van rá, mind a vázizomzathoz, a belső szervekhez, fehérjeszükséglet kielégítése szempontjából, a vashiányos helyzetek megoldása érdekében. A sertéshúst én ráadásul speciel nagyon szeretem, az ízét is nagyon kedvelem” – mondta Erdei Zsolt.

A vásárnak az is célja, hogy egyre többen a hazai termékeket válasszák. „Nekem meggyőződésem, hogy csak akkor tudjuk jól eladni a termékeinket, ha magunk is szeretjük és büszkék vagyunk rá. Nekem a kedvenc példám mindig Olaszország ilyen tekintetben, elég körülnézni: mindenki az olaszt választja. Ezt szeretném, hogy ilyen legyen Magyarország is” – mondta Spányik Péter, a Magyar Turizmus Zrt. irodavezetője.

A húsvéti Magyar Ízek Vására vasárnap estig tart nyitva a Millenáris-kertben.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!