2024. 05. 16. Csütörtök Mózes, Botond napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Komment 06:00

Felújítanák az örök fiatalság forrását

2015. augusztus 4., kedd 10:45, frissítve: kedd 11:09

A Kárpát-medence rég elfeledett népi fürdőinek felújítását tűzte ki célul egy székelyföldi civil szervezet és egy magyarországi alapítvány 80 önkéntese. A fiatal építészeken, tájépítészeken kívül orvosok, ügyvédek is csatlakoztak a kezdeményezéshez.

Ezer éve már a pogányok is használhatták a bálványosvári fürdőt, amelyet azonban a település 12. századi urairól, az Aporokról neveztek el. A fürdő Európában egyedülálló, hasonló kénsavas források csak Jáva szigetén és Észak-Amerikában vannak még a világon. A felújítást egy helyi civil szervezet kezdeményezte, hozzá csatlakozott egy magyarországi alapítvány 80 önkéntese.

„Majdnem zömében mind olyan szakemberek vagyunk, vagy leendő szakemberek, tájépítészek, tájépítész-, építészhallgatók, akik nagyon fontosnak tartjuk a Kárpát-medence természeti tájértékeinek megőrzését és kultúrtörténeti értékének megőrzését. Azt gondolom, hogy ez a mozgalom az örökségvédelemnek egy aktív módja, fel szeretnénk hívni az idelátogatók figyelmét ezekre a világszenzációt jelentő értékekre” – mondta Herczeg Ágnes tájépítész.

A helyi fiatalok is munkába álltak, többen közülük visszatérők a táborban, van, aki fát farag, mások fonnak vagy éppen sarat lapátolnak. A magyarországi fiatalok között olyan is akad, aki még soha nem járt Székelyföldön. „Alkotni nagyon jó dolog, sok mindent megtanulhatunk, amire Budapesten nincs lehetőségünk, és mert mindig nagyon jó a közösség, fantasztikus egy ekkora csapatban dolgozni, és az, hogy fával, természetes dolgokkal, természetben alkotunk szép dolgokat együtt, és ez nagyon fontos” – mondta Molnár Luca.


Az Apor lányok fürdője a felújítás után bárki által látogatható. A monda szerint a forrás a bizonyított gyógyhatásokon túl segít az örök fiatalság megőrzésében is.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!