2024. 05. 11. Szombat Ferenc napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 07:00

Bárki megcsodálhatja az Ormánság természeti értékeit

2015. május 13., szerda 10:12, frissítve: szerda 11:00

Átadták az Ős-Dráva Látogatóközpontot a Baranya megyei Szaporcán. Az Ős-Dráva Program egy több mint 20 milliárdos komplex területfejlesztési program, amelynek célja, hogy az ország egyik legelmaradottabb, de természeti kincsekben gazdag részét, az Ormánságot és az ott élőket kiemelje a mélyszegénységből.

A Duna–Dráva Nemzeti Park egyik legértékesebb részén, az Ormánság közepén lévő 17 hektáros területen épült fel a látogatóközpont. „Európa és Magyarország léptékei alapján ami ma történik, az egy pici dolog. A mi életünkben azonban példaértékű és utat mutat. Itt, ebben a látogatóközpontban ápoljuk múltunkat, őrizzük értékeinket, és ültetjük el azokat a magvakat, amelyekből a saját jövőnk kihajt. Ebben a látogatóközpontban mutatjuk meg a világnak, hogy minket, ormánságiakat nem lehet elfelejteni” – mondta Tiffán Zsolt miniszteri biztos.

Az Ős–Dráva-program egy komplex területfejlesztési terv, amely több mint 20 milliárd forintba kerül. Nyolc év alatt az Ormánság 43 településén utak épülnek, szabályozzák a Dráva folyását és a turisták számára vonzó célpontokat hoznak létre. A látogatóközpontban a térség természeti értékeit mutatják be az érdeklődőknek. „Jó néhány területen csökkentek az EU-s források, az unió költségvetése is csökkent, gyakorlatilag mindenki kevesebbet kap. A természetvédelem kivétel ez alól, és ez annak is köszönhető, hogy emeltük a kereteket. Több forrás áll rendelkezésre, mert jól látható az, hogy a nemzeti parkok, a természetvédelmi intézményrendszere nagyon ügyesen használta fel a rendelkezésre álló többletforrásokat. Így többletforrások lesznek ezen a területen” – fogalmazott Fazekas Sándor.

A látogatóközpont több mint egy milliárd forintba került és 15 környékbelinek ad munkát.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!