2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Juno pályára állt a Jupiter körül

2016. július 5., kedd 08:11, frissítve: szerda 10:34

Sikeresen Jupiter körüli pályára állt a NASA Juno nevű űrszondája. Az amerikai űrkutatási hivatal tudósai a bolygó légkörét tanulmányozva a bolygó keletkezésére keresik a választ.

A Juno 2011. augusztus 5-én indult a Földről, most öt év után érkezett meg és a NASA munkatársainak sikerült pályára állítani a szondát az óriásbolygó körül. A misszió vezetője magyarázza el, hogy miért olyan rendkívüli teljesítmény ez.

„A Jupiter rendelkezik a legerősebb mágneses mezővel, ez a bolygó forog a leggyorsabban és rendelkezik a legerősebb gravitációval. Ott van a legerősebb sugárzás, mi pedig a leggyorsabb űrszondát vezetjük felé, nagy forgó napelemekkel. Ez mind rendben van, de néha én is felteszem a kérdést, hogy vajon mire gondoltunk az induláskor?” – mondta el Scott Bolton.

A szonda segítségével a bolygó kialakulásának titkát is keresik.

„A misszió öt éve indult, 1,8 millió dollárba került, és ma este végre megérkeztünk a Jupiterhez. Két éven át a naprendszer legnagyobb bolygóját tanulmányozzuk. Most először vethetünk mély pillantást a belsejébe, a műszereink több száz kilométer mélységig képesek méréseket végezni a Jupiter légkörében, és a mágneses mező illetve a gravitáció tanulmányozásával megismerhetjük a bolygó belsejét. Van-e szilárd magja? Vagy nincs és inkább egy csillagra hasonlít? A kémiai összetételét is megvizsgáljuk, mennyi vizet, illetve más elemet tartalmaz, és ez alapján válaszokat kaphatunk a bolygó kialakulására, illetve arra, hogy milyen volt a naprendszer több milliárd évvel ezelőtt” – mondta Michelle Thaller, a NASA tudományos kommunikációért felelős részlegének vezetője.

A NASA tudósait különösen foglalkoztatja az úgynevezett nagy vörös folt, vagyis a Jupiteren évszázadok óta tomboló gigantikus vihar, amelyben három Föld méretű bolygó is elférne.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!