2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

Vármentés: bárki csatlakozhat, aki kedvet érez

2017. augusztus 2., szerda 21:56

Szádvár romjait tárják fel szakemberek és lelkes amatőrök a vármentő napok keretében. Az egyhetes programhoz bárki csatlakozhat, aki kedvet érez a régészethez. A vármentés egy baráti kör ötletéből nőtte ki magát, akik mára már nemcsak a föld alatt kutatnak, hanem a feltárt kincsek állagát is megőrzik.

Kerámiacsempe-darabokat ásnak ki az amatőr régészek a föld alól a Szögliget melletti Szádvár területén. A már hagyományos vármentő napok alkalmával most a vár korabeli alaprajzát próbálják új információkkal kiegészíteni.

„Most jelenleg a belső vár területén vagyunk, ami a jelen időjárási viszonyok között nagyon jó, hűvös környezetet biztosít. A munkát a külső vár irányából kezdtük, és szépen folyamatosan haladunk befelé a vár területében. Ez a Magyarország egyik legnagyobb hegyi váraként számon tartott Szádvár több mint tizenegyezer négyzetméter, tehát kutatnivaló van még bőségesen a további évtizedekre is” – mondja Gál Viktor régész, a Herman Ottó Múzeum munkatársa.

A Szádvárért Baráti Kör az interneten talált egymásra, ahol tíz évvel ezelőtt egy vár megmentéséért fogtak össze. 2006 őszén találkoztak, miután hosszas beszélgetések után Szádvárra esett a választásuk. Először a környéket tisztították meg a gaztól, majd a miskolci Herman Ottó Múzeum szakmai irányításával elkezdték feltárni a vár romjait.

„És közben, ha találunk valamilyen tárgyat, ami régóta ott hever a föld alatt, bármit, általában kerámiát vagy hasonlókat, több mint harminc pénzérmét találtunk az évek alatt és még más tárgyakat, ez olyan külön öröm, természetesen akkor mindenki megcsodálja, megnézi, és csak ezután adjuk át természetesen a múzeumnak, és ezután történik a feldolgozása” – emelte ki Kovács Lajos, a baráti kör elnöke.

Az öt kutatóárokban körülbelül harmincan dolgoznak. Nemcsak a baráti kör tagjai, hanem bárki részt vehet a régészkedésben.

„Nagyon jól érzi itt mindenki magát, nagyon jó kis csapattal lehet itt találkozni, aki ide téved, és aztán maga az élmény, amikor sikerül találni valamit, az felbecsülhetetlen. Illetve ahogy alakul itt a környezet, a természettől visszahódításra kerül a szakemberek és az önkéntesek által, az is egy fantasztikus érzés” – mondta az egyik résztvevő, Farkas Péter Barnabás.

A társaság több sikeres pályázatnak köszönhetően nemcsak kutatja a föld alatt rejlő kincseket, hanem gondoskodnak a romos falszakaszok állagának megóvásáról is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!