2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Vezércikk 04:20

Új kontinens: felfedezték Zélandiát

2017. február 18., szombat 11:50

Új kontinenst fedeztek fel új-zélandi geológusok Ausztráliától keletre. A Zélandiának nevezett földrész csaknem teljesen víz alatt van, de minden olyan kritériumnak megfelel, amely alapján kontinensnek lehet nyilvánítani.

Újra lehet írni a földrajztankönyveket, ha igazolást nyer az új-zélandi geológusok felfedezése. Nem kevesebbet állítanak ugyanis, mint hogy találtak egy új kontinenst Ausztráliától keletre. A Zélandiának elnevezett, ötmillió négyzet-kilométeres földrész csak azért nem látszik a műholdfelvételeken, mert a nagy része víz alatt van.

„Már több száz millió éve ott van, de csak most fedeztük fel, mivel az óceán alatt bujkált” – mondta Rupert Sutherland geológus.

Ahhoz, hogy egy területet kontinensnek nyilvánítsanak, több kritériumnak kell megfelelnie. Előírás például, hogy a földrész kiemelkedjen a környezetéből, és alatta vastagabb legyen a földkéreg. Az, hogy a víz fölött kell lennie, nem elvárás a tudósok szerint.

„Elég frusztráló a geológusoknak az óceánok létezése. Ha leereszthetnénk őket, mindenki előtt világossá válna, hogy hegyláncok vannak ott és egy egész kontinens kiemelkedve az óceáni kéregből. Reméljük, hogy Zélandiát jelölni fogják a világtérképeken, és bekerül a tankönyvekbe” – mondta Nick Mortimer geológus.

Jelenleg nincs olyan tudományos szervezet a világon, amely formálisan elismerhetné a nyolcadik kontinens létezését. A tudományos konszenzus kialakulásához még más kutatóknak is tanulmányozniuk kell a földrészt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!