2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Úgy fest, megfogadták Zacher tanácsát a fesztiválozók

2016. augusztus 15., hétfő 19:43, frissítve: hétfő 20:05

A Sziget Fesztiválon a korábbi évekhez képest kevesebb a kábítószer-visszaélés. Az egészségügyi szolgálat a Hír TV kérdésére megerősítette, több ilyen esettel is találkoztak, de idén lényegesen kevesebbszer kellett beavatkozni. A szervezők ezer fővel biztosítják a fesztivált.

„Nem azért mész ki a Szigetre, hogy fél óra múlva ott feküdj egy fa tövében bekakálva, összepisilve, összeokádva, hanem azért, hogy jól érezd magad. Merjél jó döntéseket hozni, merjél csak keretrendszeren belül alkoholt fogyasztani és merjél a kábítószerre abszolút mértékig nemet mondani” – hangzik el azon a felvételen, amelyen Zacher Gábor üzen a fesztiválozni induló fiataloknak. A tanácsot a legtöbben megfogadták, állítja a főorvos. Azonban idén is volt olyan, aki tiltott szerrel próbálta meg élvezni a Szigetet.

„Ez megint érdekes kérdés, hogy mit értünk azon, hogy kábítószer befolyásoltsága alatt? Van például olyan, hogy ugrál David Guettára és nem történt semmi baja és kábítószert használt és nem jutott el az egészségügyi ellátó központba, biztos voltak olyanok, akik használtak. Egy-egy ilyen eset nálunk is lecsapódott, de olyan nagyon extrém dologról nem tudunk beszámolni” – tette hozzá a Honvédkórház osztályvezető főorvosa.

Már délben jól fogy a sör a Szigeten. A fesztiválon külön egészségügyi személyzet gondoskodik a helyszíni betegellátásról. Eddig 1200 fiatalt kellett ellátni, közülük sokan kerültek be túlzott alkoholfogyasztás miatt.

Egy budapesti aluljáróban lényegesen egyszerűbb kábítószerhez jutni, mint itt a Szigeten. A kábítószer hatása miatt elszenvedett balesetek száma azonban lényegesen csökkent. „A fiatalok szórakozásához – tudomásul kell vennünk, hogy még ha ez törvénybe ütköző is – ez hozzátartozik. De ugyanakkor a Szigeten nem okoz ez nekünk ellátási problémát, tehát itt nagyon minimális az, hogy mondjuk olyan állapotban kerül be, hogy komolyan be kell avatkozni, és ez kábítószertől volna vagy csak kábítószertől. Én azt gondolom, hogy ez kábítószer szempontjából nagyon biztonságos rendezvény” – nyilatkozta Szeles Géza, a Sziget egészségügyi szolgálatának vezetője.

A rendőrség összesítése szerint egy hét alatt 25 kábítószer-fogyasztót kaptak el, és az elfogott dílerek száma is csökkent. „Részben a biztonsági őrzés, részben a rendőrség, részben a saját állományunk, aki ennek a szűrésében részt vesz. Egy nagyon szigorú csomagátvizsgálás van, a bejárati kapuknál drogkereső kutya is szolgálatot teljesít és a csomagátvizsgálást követően már a külső területeken is, illetve a belső területein is a Szigetnek vannak olyan, részben egyenruhában levő biztonsági őrök vagy rendőrök, részben olyan fedetten dolgozó személyzet, amely azt hivatott szolgálni, hogy felderítsék az ilyen jellegű visszaéléseket” – árulta el Benis Dániel, a Sziget technikai vezetője.

A fesztiválon eddig leginkább különböző tablettákat és marihuánát találtak az érintetteknél a rendőrök.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!