2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Fidesz-KDNP kampánynyitója

Következik:

Paláver 16:30

Több ezer embert mozgatott meg a levendula

2017. június 25., vasárnap 11:11, frissítve: vasárnap 11:56

Idén is ezrek látogattak el a tihanyi levendulafesztiválra. A látogatók a helyszínen kapható aratótáskákba szedhették az ültetvényekről a kékeslila virágú gyógynövényt.

Több ezren szedték a levendulát ezen a héten Tihanyban, a fesztivál idejére már alig maradt virágzó terület. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park ültetvényén szedd magad akciót hirdettek, itt a helyszínen vásárolható aratótáskába lehetett gyűjteni a virágot.

A fesztiválon élő levendulát is lehetett vásárolni a Belső-tó partjára települt árusoktól. Ez a növény nem igényes, kezdő kertészeknek is ajánlják.

„Amikor kiültetjük a levendulát, nagyon fontos belocsolni a földet, utána hogyha olyan meleg idő van, mint most, akkor is csak hetente egyszer-kétszer kell meglocsolni. Hogyha látjuk, hogy sárgul a növény levele, akkor abba kell hagyni a locsolást, mert akkor már túllocsoljuk. Fontos, hogy napos helyre ültessük a levendulát, mivel mediterrán országokból származik” – mondta Takács Martin, kertész.

A levendula sokféleképpen használható gyógynövény. Virága ehető, a belőle készült illóolaj pedig gomba-, baktérium- és vírusölő hatású.

„Nagyon jó nyugtató hatása van, nagyon jó sebek, égési sérülések fertőtlenítésére, fürdővízbe, inhalálásra, megfázás esetén, süteményekbe. Olyan minőségű illóolajunk is van, amelyet kulinárisan is föl tudunk használni” – mondta Székelyné Zsuzsa levendulatermesztő.

Tihanyban főként francia levendulával foglalkoznak, ennek sötétebb, kékesebb a virága, mint az angol levendulának. Termesztéséhez ideális a félsziget klímája, az itt aratott virág illóolaj-tartalma magasabb, mint a növény származási helyén, a Földközi-tengernél aratott virágoké.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!