2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Születésnapi fejlesztések a Szentkirályinál

2017. május 12., péntek 19:53

Felújított tanösvényt és új szirupkezelő üzemet avattak Kékkúton, a Theodora ásványvíz 110. születésnapján. A fejlesztés révén a Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. nemcsak az ásványvizet, de az üdítőitalokat és az ízesített termékeket is helyben tudja palackozni.

Önerőből építették fel a 2,6 millió euró értékű szirupkezelő csarnokot a kékkúti ásványvízüzemben. A cég tavaly egyesült a Szentkirályival, és egy olasz holding részévé váltak. Szabó László külgazdasági és külügyi miniszterhelyettes az ünnepségen arról beszélt, hogy „Magyarország gazdasága nem nőhet tovább ilyen sikeres kis-, közép- és nagyvállalatok nélkül. Nagyon sok tanulnivalónk van a svájci, olasz, ausztriai, német családi vállalkozásoktól, akik maguk tudtak felnőni évszázadok alatt olyan szintre, hogy a gazdaságnak hajtóereje legyenek.”

Kékkúton tavaly 140 millió liter ásványvizet palackoztak, mostantól pedig saját készítésű üdítőitalokat is gyártanak. Balogh Levente, a Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. elnöke ismertette: „külső laboratóriumunkban fejlesztjük az ízeket és a sűrítményeket. Ha hazai gyümölcs ízesítésével készülnek, akkor Magyarországról szerezzük be, de például a gránátalma külföldi beszerzésből származó gyümölcskivonatokból kerül a konyhába, és a konyhából a vízbe.”

A kékkúti ásványvízüzem tizenkilenc éve működik együtt a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkkal. Most újabb öt évvel hosszabbították meg a partnerséget, melynek keretében felújították a Theodora tanösvényt, illetve vállalták a karbantartását is. Ezzel kapcsolatban Martin Olivér, a cég ügyvezető igazgatója emlékeztetett, hogy a két tanösvény közül az elsőt 2004-ben nyitották meg. A tanösvény a Káli-medence földtani, víztani, állattani, növénytani történetét, érdekességeit mutatja be.

A tanösvény az ásványvízüzemnél található kereki Theodora-forrástól indul. A nyolc kilométer hosszú úton tizenöt állomáson táblák segítik a térség természeti kincseinek megismerését.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!