2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Célpont 18:00

Színes

Szulejmán nyomában – török kori emlékek megismerése

Szulejmán nyomában címmel honismereti és turisztikai játéksorozatot hirdetett családok és iskolás csapatok részére a Pécsi Kulturális Központ, a Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatósága és a Janus Pannonius Múzeum. A vetélkedő célja Baranya történelmi emlékeinek megismertetése, illetve egy lehetséges török turisztikai útvonal kialakítása.

A vetélkedőn 44 csapat Pécsett, Szigetváron és Mohácson jár Nagy Szulejmán oszmán szultán nyomában. Az első fordulóban a baranyai megyeszékhely négy olyan helyszínén kellett számot adni tudásukról, ahol török kori emlékek vannak. „Fontosnak tartom, hogy a gyerekek tisztában legyenek a körülöttünk lévő török emlékekkel. Ugye, Baranyában rengeteg van, a mi városunkban, Mohácson is. Pécs tőlünk picit messze van, de azért fontos, hogy ezzel is tisztában legyenek, és nagyon nagy kedvük volt ebben részt venni a gyerekeknek, tehát a fő motívum az volt, hogy ők nagyon benne voltak” – mondta Tolvaj Andrásné.

A csapatoknak rövid idegenvezetés után ügyességi és logikai feladatokat kellett megoldaniuk. A vetélkedőt a Pécsi Kulturális Központ, a Janus Pannonius Múzeum és a Duna–Dráva Nemzeti Park közösen szervezte. „Azt szeretnénk, hogy a részt vevő csapatok – legyenek ők baráti társaságok vagy éppen tanulócsoportok – megismerjék a környezetük értékeit. Azokat a helyszíneket és a jelenhez fűződő kulturális kapcsolódásokat, amelyek a török korból eredeztethetőek itt” – mondta Buchert Eszter, a Duna–Dráva Nemzeti Park igazgatóhelyettese.


Nagy Szulejmán a mohácsi csata idején uralkodott, 1566-ban, Magyarországon halt meg Szigetvár ostromakor.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Naposan indul a jövő hét

Naposan indul a jövő hét

Hétfőn a fátyol- és gomolyfelhők mellett általában sok napsütésre van kilátás, ám a délnyugati, nyugati tájak fölé vastagabb felhők is sodródhatnak.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!