2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Túlélve Bolíviát 03:00

Egy erdélyi lány a nyolcmilliomodik Sziget-látogató

2017. augusztus 9., szerda 19:00, frissítve: szerda 20:00

Megkezdődött Budapesten a 25. Sziget fesztivál. A szervezők már a szerdai nyitónapon telt házat, 90 ezer látogatót várnak. Délután belépett a Szigetre a fesztivál történetének 8 milliomodik látogatója, egy erdélyi magyar egyetemista lány. Este lép színpadra az idei fesztivál legnagyobb nevű előadója, az amerikai Pink. A Magyar Nemzet közben arról írt, hogy a beléptetésnél használt személyi azonosítás és az ahhoz kapcsolódó adatkezelés az adatvédelmi biztos szerint törvénytelen. A szervezők szerint viszont nem sértenek törvényt és a tavaly bevezetett új szabályokra a fokozott terrorfenyegetettség miatt van szükség.

Személyi igazolvány a kézben, így már jöhet is a csuklóra a karszalag. Tavaly óta már csak így lehet belépni a Szigetre és a cég által szervezett más fesztiválokra, például a VOLT-ra vagy a Balaton Soundra. A szervezők még a párizsi terrortámadások után döntöttek a szigorítás mellett. Az adatvédelmi hatóság most a Magyar Nemzettel azt közölte, hogy az adatgyűjtés aránytalanul széles körű, ezért törvényellenes.


„Megfelelünk minden vonatkozó előírásnak hiszen ezeket az adatokat a fesztivál végeztével töröljük” – Ezt mondta a Hír TV reggeli műsorában a fesztivál egyik fő szervezője. A fesztiválozók biztonsága miatt nem engedik, hogy bárki is azonosítás nélkül léphessen be a rendezvényre, de az adatgyűjtést az adatvédelmi hatósággal együttműködve teszik.

„Hetek óta személyes egyeztetések is zajlanak, hogy megismerjék a rendszert, lássák, hogy mi történik az adatokkal, mire használjuk őket. Mi abból indulunk ki, hogy mi az egyik oldalról szeretnénk a fesztiválozók biztonságát a lehető legmagasabb színvonalon szavatolni, ehhez úgy érezzük, hogy nagyon fontos elem a check-in rendszer, hogy amikor belépnek a fesztiválra, egy személyes azonosítás történjen” – emelte ki Kádár Tamás cégvezető.

De a fesztiválozókat a legkevésbé sem zavarta a beléptetés. Már hétfőtől kezdve mintegy 10 ezren érkeztek, hogy a legjobb sátorhelyeket foglalják el. Kora délután pedig megérkezett a Sziget fesztivál történetének 8 milliomodik látogatója. Őt Gerendai Károly, a Sziget alapítója lepte meg a pénztárnál egy emlékplakettel és egy örökös Sziget-bérlettel. A 25 éves erdélyi magyar lány Szatmárnémetiből érkezett és először jár a Szigeten.

– Melyik koncertet várod a legjobban?
– Hát igazából Pinkre jöttünk, és azt várjuk a legjobban, de ezek után most már szerintem végig maradunk a fesztiválon, úgyhogy jó lesz.
– Mit hallottál eddig a Szigetről?
– Hát igazából csak jókat: azt, hogy egy nagy buli az egész, és hogy egy nyári kikapcsolódásnak remek, és hogy az ember mindent meg tud itt tenni, amit csak szeretne – mondta Juhász Evelin a Hír TV érdeklődésére.

Az első Sziget fesztivált Diáksziget néven még 1993-ban rendezték.

„Akkor is alapvetően fiatalemberek jöttek elsődlegesen a Szigetre. Ami változott, az az, ahogy a világ változott körülöttünk. Hogyha megnézzük, ma sokkal több külföldi van. Ma már a látogatóknak, ugye, a többsége ma már a Szigetre külföldről érkezik, míg a legelső Szigeten alapvetően csak magyar látogatók voltak” – emelte ki Gerendai Károly, a Sziget Kft. alapító-ügyvezetője.

A 8 milliomodik fesztiválozót aztán tömött sorokban követték a többiek.

„Mindig is szerettünk volna eljönni ide, mert ez egy nagyon nagy fesztivál sok kulturális programmal, színházzal, zenével” – fogalmazott egy holland lány.

Egy másik Hollandiából érkezett társaság tagjai barátaiktól hallottak a Szigetről, ezért választották idén Budapestet: „Sok remek történetet hallottunk a fesztiválról, saját szemünkkel akartuk hát látni” – fogalmaztak.

Az ország nagy részéhez hasonlóan Budapestre is másodfokú hőségriasztást adtak ki, ezért a szervezők párakapukat állítottak fel és ásványvizet is osztanak, de voltak, akik egy permetezővel a hátukon hűsítették magukat.

A hőségriasztás ellenére kora délutánra már elkezdett benépesülni a sziget. A 25. Sziget fesztiválon a legnagyobb nevű fellépő ma este fog színpadra lépni: fél 10-kor kezdődik az amerikai énekesnő, Pink koncertje. A szervezők telt házat, 90 ezer látogatót várnak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!