2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Snétberger: Nagy lökést kapnak a fiatalok

2016. június 27., hétfő 20:59

Több mint hatvanan vesznek részt idén is a 2011 óta működő Snétberger Zenei Tehetség Központ programjában. A felsőörsi intézménybe évente háromszor, összesen tizenkét hétre költöznek be a fiatalok, ahol a világhírű gitárművész mellett számos neves zenész oktatja őket.

Évente mintegy hatvan-hatvanöt tehetséges, többségében roma vagy hátrányos helyzetű fiatal kerül be a Snétberger Zenei Tehetség Központ programjába. A zenei oktatás mellett mentorok is foglalkoznak velük. A felsőörsi intézmény 2011-ben nyílt meg. Azóta itt ötvennégy különböző dzsessz- és komolyzenei formáció alakult, melyek többsége jelenleg is aktív.

„Szerintem ez a környezet, az egész légkör, illetve ahogy a gyerekek egymással játszanak, nagyon nagy hatással van rájuk, meg is változtatja őket. Ez olyan erős kommuna, nagyon jó társaság, hogy nagy lökést ad nekik” – mondja Snétberger Ferenc gitárművész, zeneszerző.

A roma származású, Liszt-díjas gitárművész tevékenységét az alapvető jogok biztosa az ombudsmanok által alapított Justitia Regnorum Fundamentum díjjal ismerte el. „Egész élete és életműve alapján a legtöbbet tette azért, hogy az emberi jogokat és az esélyegyenlőségeket növelje, illetve fokozza a társadalomban az ezzel kapcsolatos érzékenységet” – méltatta Székely László a zeneszerzőt.

A Snétberger-központ programjába bekerülő fiatalok tandíj- és költségmentesen vehetnek részt a tehetséggondozásban. Évente tizenkét hetet töltenek a felsőörsi intézményben.

„Szeretném megköszönni Ferencnek azt az áldozatos munkát, amelyet az elmúlt öt évben befektetett. Én azt tudom ígérni a kormányzat oldaláról, hogy a korábbiaknál is nagyobb támogatást nyújtunk a tehetségközpont működéséhez” – mondta Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

Tavaly 40 millió forinttal, idén viszont már 142 millióval járul hozzá a kabinet a központ működéséhez.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!