2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Skippy a fővárosi állatkert legújabb tagja

2016. április 3., vasárnap 19:50

Új taggal gyarapodott a Fővárosi Állat- és Növénykert pingvincsaládja, bemutatták ugyanis Skippyt, az intézmény legifjabb pingvinjét. Skippyt január 6-i kikelése után egy darabig saját szülei nevelték, majd az utónevelési fázisban az állatgondozókhoz került, ma találkozott először a külvilággal.

Nem tágít gondozójától Skippy a három hónapos pingvin. A Fővárosi Állat- és Növénykert legifjabb pápaszemese most először találkozott a kifutópályájával, a vízzel és a közönséggel is. „Szokástól eltérően egy kicsit hamarabb kerül ki a csapatba, mert a dackorszak hamarabb kezdődött nála. Egyfolytában hisztizik, hogy már a többiek között szeretne lenni, hát, meglátjuk, hogy mire mennek egymással a csapattagok. Skippyke már a második generáció nálunk, ami egy jó eredménynek mondható a pingvintenyésztésben, a mamája is nálunk élt kilenc évvel ezelőtt” – mondta Pintér Ágnes gondozó.

Skippyvel már 8 ezer fölé emelkedett az állatkerti lakók száma, van is igény az újításra, évente ugyanis csaknem másfél millióan látogatják az intézményt.

A szakemberek a nemzetközi fajmegmentő munkában is részt vállalnak, jelenleg 60 különleges faj kihalását szeretnék megakadályozni. A Fővárosi Állat- és Növénykert 1970 óta tagja az Állatkertek és Akváriumok Világszövetségének, Magyarországon csak három intézmény jogosult a tagságra. Az intézmény nemcsak feladatokat lát el, előnyöket is élvez: elsőként juthat olyan állatokhoz, amelyekhez más intézmények csak nehezen vagy egyáltalán nem tudnának. Így került Budapestre tavaly két koala is.

„Az elmúlt években nagyon sok olyan eredményünk volt az állatkertben, aminek nagy visszhangja volt a nemzetközi szakmai közösségben, az is, hogy koala látható nálunk, de az is, hogy vombatokat sikerült szaporítani, mert ez már háromszor megtörtént, és az elmúlt harminc évben más európai állatkertben nem is került erre sor. Természetesen tudnak a nemzetközi szakma képviselői azokról a tervekről, amiket a vidámpark volt területén tervezünk megvalósítani az elkövetkező években, nagy várakozások előzik ezt meg” – fejtette ki Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője.

A tervezett Pannon Park kialakításával egy egész elefántcsalád élhet majd Budapesten, de újra visszatérnek az állatkertbe a csimpánzok, gibbonok, langurok, maláj medvék és binturongok, az elképzelések szerint Magyarországon egyedülálló módon fokföldi ürgemókusok és szövőmadarak is helyet kapnak 2018-ban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!