2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Sikeresen landolt a SpaceX-rakéta

2017. március 31., péntek 07:41, frissítve: péntek 11:02

Sikeresen landolt az Atlanti-óceánon horgonyzó uszályon az amerikai SpaceX hordozórakétája, miután Föld körüli pályára állított egy műholdat. A magáncég fejlesztette Falcon 9 típusú hordozórakéta sokkal olcsóbbá teszi a műholdak felbocsátását.

A rakéta gond nélkül emelkedett a magasba a floridai Kennedy űrközpontból. A küldetést élőben közvetítették az interneten.

Ugyanez a hordozórakéta tavaly áprilisban már járt az űrben, akkor a Dragon nevű űrhajót állította Föld körüli pályára.

Ezúttal egy luxemburgi műholdat állított orbitális pályára. A rakéta nem időzött sokat az űrben. Alig tíz perccel a felbocsátás után már vissza is tért a Földre. Most első ízben fordult elő, hogy egy már használt rakéta újra az űrbe emelkedett, majd sikerrel landolt a Földön, jelen esetben az Atlanti-óceánon horgonyzó uszályon.

„Óriási forradalommal ér fel ez a küldetés. Tizenöt évbe is beletelt, mire elérkeztünk idáig, és sok nehézséget kellett leküzdenünk, de nagyon büszke vagyok a SpaceX csapatára, amiért az űrkutatás történelmében eljutottunk ehhez a mérföldkőhöz” – közölte a dél-afrikai származású, kanadai-amerikai üzletember, Elon Musk, akit a közvélemény legalább ennyire az elektromos hajtású Tesla gépkocsik kapcsán ismer.

Musk tervei között az űrturizmus beindítása is szerepel. A várakozások szerint 2018-ban már Hold körüli kirándulásra mehetnek a turisták, a Falcon 9 típusú hordozórakéta segítségével. Utána pedig következhet Elon Musk nagy álma, a Mars meghódítása.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!