2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Ilyen még nem volt - Schöffer-gyűjtemény Budapesten

2015. október 5., hétfő 20:15, frissítve: csütörtök 14:59

Budapesten nyílik kiállítás a magyar származású francia művész, Nicolas Schöffer műveiből. A kinetikus művészet kiemelkedő képviselőjének mintegy 80 alkotása október 30-tól várja a látogatókat a Műcsarnokban. A kiállításon majdnem a teljes életmű megtekinthető lesz. A tárlat kurátora hangsúlyozta, a kiállítás középpontjába a kinetikus fényszobrokat helyezik, de láthatóak lesznek a művész grafikai alkotásai is.

Óvatosan bontogatták a több milliós műtárgyat rejtő dobozt. A magyar születésű francia képzőművész a kinetikus művészet kiemelkedő képviselője. Mintegy 80 alkotásából a Műcsarnokban nyílik kiállítás. „Nyilván a legnagyobb hangsúlyt ezekre az izgalmas szobrokra helyezzük, amitől világhíres lett, de bemutatjuk az építészeti tevékenységét, a kibernetikus városról való elképzeléseit, ezek makettek formájában, filmek, virtuálisan előállított filmek formájában is láthatóak lesznek, tehát nagyon sok. A művész minden sokoldalúságát igyekszünk bemutatnia  tárlaton” – mondta Rockenbauer Zoltán kurátor.

Az önállóan mozgó szoborkoreográfiák, robottáncosok, light-show-k és kinetikus fényszobrok Párizsból érkeztek. A budapesti kiállítás látványtervéért külön építész felel. „Kézzelfoghatóvá tesszük Schöffer álmait, hogy megváltoztassuk a dolgokat. Tárgyakból hatásokat készítünk, a kiállítás is az ingerekre épít. Láthatóvá válnak a falon, így érezhető a tárgy és az impresszió közti különbség. Létrehoztunk egy olyan teret, ahol nem magát a tárgyat nézzük, hanem annak hatását” – fogalmazott Guillaume Richard építész, a tárlat látványtervezője.

A hazai nagyközönség először 1982-ben találkozhatott a művész alkotásainak egy részével. A teljes gyűjtemény most először lesz látható Magyarországon. „Az 50-es, 60-as, 70-es években a világ képzőművészetében és építészetében volt egy olyan forradalom, amit úgy egyszerűsíthetek le, hogy minden mozgott. Az épületek is, a városok is mozogtak, s a kinetikus, cyber szobrok is mozogtak. Azt a fajta úttörő jelentőségű alkotó munkát Schöffer Miklós fémjelzi, amit ez a mozgalom jelentett” – nyilatkozta Szegő György, a Műcsarnok ügyvezető igazgatója.

A kiállítás október 30-tól várja a látogatókat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!