2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

CPAC Magyarország 2024 03:40

Sárkányok lepték el az eget

2016. május 16., hétfő 10:41

Sárkányok szálltak Pákozd fölé a pünkösdi hétvégén. A Velencei-tó fölötti dombokon rendezték meg a 26. Nemzetközi Sárkányeresztő Találkozót, ahol összegyűltek a sárkányeregetők, hogy a jó szelet kihasználva mutassák meg legújabb sárkányaikat és reptető tudásukat. Az esemény évek óta egyre népszerűbb a külföldiek körében is.

Dugóleverő bajnokságon is viaskodtak a pákozdi sárkányok – 30 méterről irányítva kellett leverni velük egy fadugót az üveg tetejéről. A gyerekek pedig horgászhattak is sárkánnyal.

„Mögöttem is lehet látni nagyobb sárkányokat, több ezer formája van. Lehet azt mondani, hogy több ezer formája van, amiket elsősorban a lelkes sárkányépítők szívesen építenek különböző megosztott tervek alapján, és készítik el saját maguknak, de nagyon sok olyan sárkány van, amit készen lehet vásárolni. Elszántság kérdése” – magyarázta Erdei Zsolt, a 26. Nemzetközi Sárkányeresztő Találkozó szervezője.

Sárkánykapu, repülő macik, óriás bogarak emelkedtek a magasba. Nem volt hiány különleges példányokból. Feltűnt egy Cody-sárkány is, amit a sárkányok királyának is neveznek. 1903-ban készült az első ilyen, az első világháborúban légi felderítésre használták. „Több ilyen sárkányt készítettek egymás fölé, egy sorba kötötték, és így személyeket emeltek föl megfigyelés céljából több száz méter magasra. Ennek a replikája látható itt mögöttem” – magyarázta Erdei Zsolt.

Egy sárkányzsinórra kötött fényképezőgéppel különleges fotók is készültek. „Gyakorlatilag egy teljesen más szemszögből mutatja meg a környezetünket, talán egy sokkal izgalmasabb szemszögből, és nagyon sok humoros képet lehet vele készíteni olyan nézőpontokból, amik korábban még fel sem tűntek volna az embereknek” – mutatott rá Komjáthy István sárkányfotós.

Magyarországon csak hobbi szinten űzik a sárkányeresztést, külföldön azonban komoly hagyományai vannak ennek a sportágnak. A pákozdi Sárkánydomb jó adottságai miatt is egyre ismertebb az európai sárkányosok, különösen az osztrákok és a németek körében.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!