2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

A pacalos és az oreós aratta a legnagyobb sikert

2016. július 17., vasárnap 11:15, frissítve: vasárnap 11:15

Mesztegnyő község önkormányzata 17. alkalommal rendezte meg rétesfesztiválját, benne rétessütő versenyét. Somogyország sokszínű étkezési kultúrájának, étel- és süteménykészítésének tradíciói közt mindig előkelő helyet foglalt a réteskészítés. Bár a legtöbb látogató a hagyományos ízekre voksolt, mégis az idei évben a pacalos mellett az oreós aratta a legnagyobb sikert.

Az októbert idéző időjárás sem tántorította el a látogatókat és a versenyzőket, így hétvégén ismét megnyílt a rétes utca Mesztegnyőn. „Rengeteg vendég érkezik a családokhoz. A község maga évente legalább 20 ezer rétest készít, és még akkor jönnek az árusítók is. Volt olyan év amikor 30, akár 40 ezer rétes elfogyott” – mondta Nagy László Péter polgármester.

A rétesfesztiválon tizennyolc csapat, hét kategóriában mérette meg magát.

„Érdekel, hogy hogyan is csinálják. De most már meg merem én is próbálni, mert mindig azt mondtam, hogy ez egy annyira ördöngös valami… Igen, ördöngös, mert ki kell dolgozni annyira, hogy elváljon a lábostól, a kéztől. Itt a hölgyeknek a tanácsa fantasztikus” – mondta egy balatonvilágosi hölgy.

A zsűri túrós, káposztás, mákos, diós, gyümölcsös, egyéb és kelt rétes kategóriában pontozta a réteseket. „Mindenképpen a természetes, tehát minél több gyümölcs és minél kevésbé tartósítószerek, egyéb mentes réteseket fogom díjazni” – jegyezte meg Dóra Tibor, a gyümölcsös kategória zsűritagja.

A falu lakói már egy hete minden nap serényen nyújtották a réteseket, hogy a fesztiválra elkészüljön a 15 000 darab réteskülönlegesség, sőt az idei évben még egy rekordkísérlet is a programok között szerepelt.

„Szerintem nagyon jól tudunk csinálni rétest, mert eddig amiket csináltam, mindenki dicsérte, meg mind elfogyott. Maradni nem maradt, úgyhogy nem kellett azon gondolkozni, hogy ki fogja megenni, vagy ki kelljen dobni” – mondta egy böhönyei asszony.

A fesztiválon a hagyományos rétesek mellet több különleges rétest is kóstolhattak a látogatók. „Én azt szoktam mondani, hogy bemegy a spájzba a háziasszony, és ami beledől a kosárba, az lesz a töltelék. Tehát itt az eddigiek folyamán volt már kakastökés, kolbászos, pacalos és hát ami a világ íze, minden elképzelhető, minden került a réteseinkbe” – nyilatkozta Panyi Antónia mesztegnyői népművelő.

A kétnapos rendezvényen a látogatók láthatták a réteskészítés teljes folyamatát, megkóstolhatták  a kemencében sült réteseket, és számos kulturális program közül választhattak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!