2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Rengeteg program közül választhattunk 20-án

2017. augusztus 20., vasárnap 20:34, frissítve: vasárnap 20:34

Az ünnepi ingyenes programok, így a Szent Korona vagy az állami múzeumok látogatása tömegeket vonzott augusztus 20-án. A borongós idő ellenére a budai Vár is megtelt látogatókkal, a Mesterségek Ünnepén a legkiválóbb népművészek mutatkoztak be.

A Parlament és benne a Szent Korona látogatása volt az egyik legnépszerűbb program augusztus 20-án, Budapesten. Volt, aki Erdélyből jött a családjával.

– Nagyon szép, nagyon jó, este a tűzijátékot akarjuk megnézni.

– Akkor így felemelőbb lesz az ünnep, hogy eljöttek Budapestre?

– Igen, igen, igen. Székelyudvarhelyről vagyunk, ott is ünnepelnek, de itt azért másabb, maga a város, belváros nagyon szép, úgyhogy örvendünk, hogy el tudtunk jönni.

Az érdeklődők hosszú tömött sorokban várakoztak, hogy bejussanak az Országházba.

– Nekem egy kicsit hosszú a sorban állás, de őnekik megéri, mert nekik is kell hogy lássák.

– Mióta várnak itt?

– Húú, több mint egy órája.

A múzeumokat országszerte ingyen lehetett látogatni. A Nemzeti Múzeumnál nem kellett sokat várni, de a látogatók száma a szokásos ötszörösére nőtt vasárnap.

„Én most voltam itt először, be kell valljam, sajnálom. De fantasztikus volt, jó volt, öröm volt.  Szívesen eltöltöttem itt két órát” – mondta Csermely Krisztián.

A Magyar Ízek Utcája mellett tömegek voltak kíváncsiak a Mesterségek Ünnepére, amelynek a budai Vár adott otthont, idén a hímzés volt a kiemelt téma.

„Aki a lapos hímzéssel foglalkozott, azt mondja, hogy a keresztszemes az sokkal nehezebb, de egy izgalmasabbat. Átfordul. Ez a szálszámolásos lapos hímzés, és pontosan ezt a mintát, ez a minta van a Sebestyén Mártának a barkó ruháján” – mondta el Farkas Éva.

Továbbra is igen népszerűek a fazekasok, főleg ha a közönség előtt korongoznak, éppen egy vőfélykulacs készül.

„Ez egy különleges technika, ma már ritkán csinálnak ilyeneket, úgyhogy ezt azért, főleg itt ilyen népi edényeket készítünk, azért hogy ne a hétköznapi megszokott edényeket lássák a gyerekek, hanem azokat, amiket régen használtak az emberek, és már kimentek a köztudatból, nem ismerik őket, különlegességnek számítanak” – mondta Lázárné Gyarmati Erika.

Egyre többen értik ismét a régi magyar szimbólumrendszert – erről már a kopjafát is faragó Alexa László beszélt.

„Ez a tűzerő – szintén ugye a férfinak a jele, az alsó minta pedig a tulipán. Na, most, hogy jön össze a tulipán a férfifejfával? Egyetlenegy helyre tehetek tulipánt, a kiinduló mintának, mert a fiúgyermeket is anya szüli. És az anyaságnak a jele, ugye mondtam, hogy a tulipánvégződésű fejfáknál, a férfinál csak egy helyre tehetem, alsónak, kiinduló mintának” – mondta Alexa László.

A 31. Mesterségek Ünnepén több mint nyolcszáz kézműves mester mutatkozott be.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!