2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Remélik a helyiek, hogy a hódok elkerülik a gyümölcsöst

2017. március 24., péntek 14:20, frissítve: péntek 14:52

Magyarországról a 20. század végére szinte teljesen eltűntek a hódok. Mára a 10 éve telepített félénk rágcsálók úgy elszaporodtak, hogy Somogy megyében több helyen is látták a nyomukat. A helyiek abban bíznak, hogy a hódok nem tesznek majd kárt a gyümölcsösökben.

A földes útról takarítják el a hódok által kidöntött fákat a Somogy megyei Csurgón, a Drávától több mint 20 kilométerre lévő patak partján. Itt sok fát kidöntöttek, jól látható, hogy többen is itt élnek. Ezek a hódok, amerikai rokonaikkal ellentétben nem építenek gátakat és nem duzzasztanak patakokat.

„Igazándiból az eurázsiai hód nem épít gátat, csak a fákat dönti ki, azoknak a friss rügyeit, hajtásait, illetve puha kérgét fogyasztja. A gazdasági kár, egyelőre itt ezen a részen egyáltalán nem jelentős” – mondta Toldi Miklós, a Dráva Szövetség elnöke.

Csak a farka látszott ki a bokrok alól annak a 20 kilós hódnak, amelyik 4 évvel ezelőtt Nagykanizsa egyik családi házas övezetében okozott meglepetést. Az áradások miatt kerülhetett a házak közé, majd amikor erre rájött, megpróbált elbújni. A nemzeti park munkatársa fogta be és engedte vissza a közeli Principális-csatornába. A hasonló esetek ritkák, a kirándulók is inkább csak a nyomait láthatják a hódoknak.

„Mi örülünk annak, hogy megjelentek a hódok, illetve hogy egyre nagyobb mértékben szaporodnak a környéken. Hiszen Csurgótól csak pár száz méterre jöttünk ki a Máriás-patakhoz és a csurgói lakosok a saját szemükkel láthatják azt, hogy milyen tevékenységet végeznek ezek az állatok” – mondta Bodorik Janka, a Dráva Szövetség programvezetője.

A helyiek abban bíznak, a hódok a továbbiakban sem tévednek be a gyümölcsösökbe. „Szerintem nagy kárt nem okoznak, az, hogy így az árokparton egy-két fát kirágnak, ez nem olyan nagy probléma. Nyilván egy telepített erdőben, csemetésben, gyümölcsösben komoly károkat tudnának okozni” – így Lingó Dávid.

A Drávába 10 éve telepített hódok már úgy elszaporodtak, hogy Kaposvár fölött is látták a nyomukat, vagyis rövidesen akár már a Balaton környékén is láthatóak lesznek a jellegzetes rágással kidöntött és lehántolt fák a vízfolyások partján.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!