2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról

Következik:

Híradó 12:00

Pár óra alatt az összes óriásbogrács kiürült

2016. december 24., szombat 12:13, frissítve: szombat 12:57

Órák alatt elfogyott Szegeden a hagyományos karácsonyi halászlé. A több ezer adag ételt egész éjjel főzték, és a szegedi dóm káplánja szentelte meg.

30-40 kiló halat eszik évente az átlagos uniós polgár, a magyarok alig 4-5 kilót. Baja és Szeged a kivétel, a két városban 15-16 kiló fogy évente.

„Annál a generációnál kellene elkezdeni, aki most az iskolapadban ül. Mindenképpen be kellene vinni a gyermekétkeztetésbe, de itt nagy probléma nincsen, csak ezt a rossz berögződést kellene kiverni a fejünkből, hogy szálkás a hal, a gyerekeknek nem szabad adni, veszélyes. Ma már olyan modern technológiák léteznek, amivel ezt már teljesen ki lehet küszöbölni” – mondja Kádár-Németh Matild, a Fehértói Halászcsárda mesterszakácsa.

Karácsonykor Szegeden hagyomány, hogy megszentelik a halászlevet, idén a szegedi dóm káplánja áldotta meg a halételt. „Add meg, kérünk, szolgáidnak, hogy akik ezeket a teremtett dolgokat karácsony ünnepét megtartva áhítattal elfogyasztják, mindig bővelkedjenek kegyelmed mennyei áldásában, hogy miközben teljességgel az isteni dolgokat keresik, mindig előbbre jussanak szeretetedben Krisztus, a mi Urunk által” – fogalmazott Köllő Sándor káplán.

Szegeden a tiszai halászléfőző verseny után, advent idején és a karácsonyi ünnepek alatt vesznek legtöbben halételt. ƒ„Mi úgy gondoljuk, hogy Jézus születése az elsődleges, amit ezen a napon ünnepelnünk kell. És ez már a hagyomány, úgy gondolom, hogy halászlé kerüljön az asztalra, és sült hal, rántott hal, tehát a halnak mindenképpen ott kell lennie. És ez fontos számunkra, hogy a megszentelt halászlét fogyasszunk el ezen a napon” – mondta egy szegedi lakos.

Az óriásbográcsokban megfőzött több ezer adag halászlé órák alatt elfogyott.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!