2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Ötven bográcsban rotyog a szürkemarha-gulyás

2016. augusztus 13., szombat 11:11

Ízletes szürkebarát bort és finom szürkemarha-gulyást kóstolhat az, aki ellátogat a hétvégén Badacsonytördemicre. A faluban már tizenharmadik alkalommal rendezik meg a Badacsonyi Szürkebarát és Magyar Szürkemarha Ünnepét, amelyen hagyományosan borversenyt és főzőversenyt is tartanak.

Badacsonytördemicen évente három napig minden a szürkebarát bor és a magyar szürke marha körül forog. „Nagyon-nagyon hagyományőrző település vagyunk, és a szürke marha köthető vidékünkhöz, a szürkebarát bor pedig egyértelműen a badacsonyi hegyhez” – nyilatkozta Szántai Attiláné főszervező.

A szürkebarát és Badacsony neve már jó ideje összeforrt. Ez a francia eredetű szőlőfajta sokoldalú, száraz és édes desszertborokat is lehet belőle készíteni.

„Itt nagyon különlegesek a talajadottságok, a vulkáni működések során kialakult domborzat és a vulkáni bazaltkőzet adja a lehetőséget a szőlők termelésére. A Balaton által kialakított különleges éghajlati adottságoknak megfelelően a szürkebarát nagyon jó fajta itt” – mondta Borbély Tamás pincetulajdonos.

Vasárnap ötven bográcsban készül majd itt a szürkemarha-gulyás. A badacsonyi régióban egyre többen tartanak szürke marhát. A szakemberek szerint a húsa azért is különösen finom, mert szabadtartásban nevelik.

„A kecskéhez hasonló ez: nem azért jó a kecsketej, mert kecskétől származik, hanem mert sokféle vitamint és ásványi anyagot összeszed, ahogy megy egyik sarokból a másik sarokba, nem úgy mint a birka, amely folyamatosan legel. A szürke marhánál ugyanez van […], és ezáltal a húsa is sokkal kiválóbb” – magyarázta Lázár János, a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesületének alelnöke.

A háromnapos ünnepre ingyenes a belépés. A rendezvény ideje alatt szürke marhák szarvából készült, faragott tülkökből nyílt kiállítást is lehet látogatni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!