Badacsonytördemicen évente három napig minden a szürkebarát bor és a magyar szürke marha körül forog. „Nagyon-nagyon hagyományőrző település vagyunk, és a szürke marha köthető vidékünkhöz, a szürkebarát bor pedig egyértelműen a badacsonyi hegyhez” – nyilatkozta Szántai Attiláné főszervező.
A szürkebarát és Badacsony neve már jó ideje összeforrt. Ez a francia eredetű szőlőfajta sokoldalú, száraz és édes desszertborokat is lehet belőle készíteni.
„Itt nagyon különlegesek a talajadottságok, a vulkáni működések során kialakult domborzat és a vulkáni bazaltkőzet adja a lehetőséget a szőlők termelésére. A Balaton által kialakított különleges éghajlati adottságoknak megfelelően a szürkebarát nagyon jó fajta itt” – mondta Borbély Tamás pincetulajdonos.
Vasárnap ötven bográcsban készül majd itt a szürkemarha-gulyás. A badacsonyi régióban egyre többen tartanak szürke marhát. A szakemberek szerint a húsa azért is különösen finom, mert szabadtartásban nevelik.
„A kecskéhez hasonló ez: nem azért jó a kecsketej, mert kecskétől származik, hanem mert sokféle vitamint és ásványi anyagot összeszed, ahogy megy egyik sarokból a másik sarokba, nem úgy mint a birka, amely folyamatosan legel. A szürke marhánál ugyanez van […], és ezáltal a húsa is sokkal kiválóbb” – magyarázta Lázár János, a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesületének alelnöke.
A háromnapos ünnepre ingyenes a belépés. A rendezvény ideje alatt szürke marhák szarvából készült, faragott tülkökből nyílt kiállítást is lehet látogatni.