2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Oszkó: Ebben csak segíteni tud, vagy el tudja rontani a kormány

2017. január 12., csütörtök 22:00, frissítve: szombat 15:59

Okosbicikli, e-gaming szolgáltatás, koncertjegyek online piactéren, zeneoktatás vagy vállalati gyakornokok toborzása okostelefonon – ezeket az újszerű, úgynevezett startup kezdeményezéseket karolta fel az egyik nagy mobilszolgáltató. 150 millió forintot adtak az öt legjobbnak, a versenybe 143-an neveztek.

„Szeretnénk, hogy ha az egyetemekről eltűnnének az ódivatú plakátok és szórólapok, és a mobileszközök segítségével egyszerűen, könnyen tudnának információhoz jutni a fiatalok.” – Barathi Tamás olyan programot fejlesztett, amely vállalatoknak segít a gyakornokok toborzásában.

Egy másik nyertes startup vállalkozás bicikliseknek kínál védelmet. „Attól lesz okos egy bicikli, hogy mondjuk meg tudja védeni magát a tolvajok ellen, vagy például ha baleset ér téged, mint biciklist, akárhol, akkor tudja hívni a mentőket és tudja értesíteni a szeretteidet” – árulta el Jencső János, a Moovtech Kft. ügyvezetője.

Az egyik hazai mobilszolgáltató pályázatára közel 150-en jelentkeztek, közülük öt vállalkozást díjaztak. A nyertesek szerint kifejezetten nehéz dolguk van az újítóknak a mai Magyarországon.

„Teljesen őszintén szólva még mindig azt gondoljuk, hogy túl nagy a bürokrácia ebből a szempontból is, jó lenne, hogyha sokkal könnyebb lenne céget alapítani és ötleteket kipróbálni, és akkor a fiatalok is sokkal vállalkozókészebbek lennének” – vélekedett Jencső János.

A kezdő, de innovatív vállalkozásoktól a multiknak is van mit tanulniuk – mondja a pályázatot meghirdető cég egyik vezetője.

– Önöknek megéri?
– Abszolút, nagyon sokat tanultunk mi is a program során. A nagyvállalatoknak szüksége van arra, hogy megtanulja ezt a fajta működési modellt, hiszen a piac, amin dolgozunk, ugyanaz.

Takács Zoltán alelnök, Telenor Magyarország

Oszkó Péter volt pénzügyminiszter az egyike azoknak a magyar üzletembereknek, akik startup vállalkozásokba fektetnek. „Azt gondolom, hogy a kormányzat e tekintetben nem tud konkurencia lenni. A vállalkozói világot mindig a vállalkozók és a befektetők fogják vezetni. A kormányzat ebben csak segíteni tud, vagy el tudja rontani, bízzunk benne, hogy elrontás nem fog történni” – így a volt pénzügyminiszter.

A kormány december végén stratégiát fogadott el arról, hogy Budapest a startup, vagyis az ötletes és jól jövedelmező vállalkozások központja legyen.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!