2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Oscart nyert a Saul fia

2016. február 29., hétfő 12:09, frissítve: kedd 15:38

Megnyerte az Oscart a Saul fia. Nemes Jeles László alkotása a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában kapta meg az amerikai filmakadémia díját. A szobrot a rendező vette át, aki alkotótársainak, valamint a film létrejöttét támogató Magyarországnak köszönte meg az elismerést. Legutóbb harmincnégy évvel ezelőtt kapott magyar film Oscart, akkor Szabó István Mephistója diadalmaskodott.

A holokausztdráma karrierje a cannes-i nagydíjjal indult még tavasszal. Azóta huszonhét nemzetközi díjra jelölték az alkotást, amelyből húszat meg is nyert, köztük magyar filmként először a Golden Globe-ot is elhozta.

„Szürreális élmény. Ez az első ilyen, és soha nem gondoltam volna, hogy ennyire intenzív lesz az élmény. A film a legjobbak között volt Cannes-ban, és már egy kicsit hozzá is szoktunk a sikerhez, de persze ehhez nem lehet hozzászokni teljesen” – mondta a rendező, Nemes Jeles László.

A magyar alkotás egy dán, egy jordán, egy francia és egy kolumbiai filmmel versenyzett az utolsó körben. A fogadóirodák a több nemzetközi elismerést is begyűjtő Saul fiát tartották a legesélyesebbnek. „Olyan, mint aranyéremért úszni az olimpián. Nagyon sokat jelent ez a díj Magyarországnak, és ez még izgalmasabbá teszi a versenyt. Az emberek úgy érzik, hogy a mi sikerünk egy kicsit az ő sikerük is” – fogalmazott a tavaly ilyenkor még ismeretlen film sikeréről a főszereplő, Röhrig Géza.

A 39 éves rendező győzelmét Sofia Vergara színésznő jelentette be. „Köszönöm az akadémiának ezt az elképesztő elismerést. Köszönöm a Sony Pictures Classicsnak, Tom Bernardnak és Michael Barkernek, hogy támogattak. Köszönöm a magyar filmalapnak is. Szeretném megosztani a díjat Röhrig Gézával, a főszereplővel és a stáb többi tagjával, akik olyan keményen dolgoztak, mint senki más. Tudják, még az emberiség legsötétebb óráiban is megmaradt a belső hang, hogy embereknek kell maradnunk. Ez jelenti a reményt ebben a filmben. Köszönöm” – nyilatkozta a rendező.

Budapesten több százan szorítottak azért, hogy a magyar alkotás megkapja az Oscar-díjat. A filmesek szerint az állami támogatás ellenére a siker nem Andy Vajna érdeme. „Nem gondolom, hogy a Vajna-rendszeren múlott volna, a visszaigazolás szempontjából úgy vélem, ez egy régóta működő rendszer. Lehet kritizálni, nyilván megvannak a hátulütői meg az erényei is, de az, hogy egy ilyen film eljut idáig, és éppen most készül el, nem gondolom, hogy a filmalap érdeme” – hangsúlyozta Szimler Bálint filmrendező.

Harmincnégy év után nyert újra magyar film Oscart: utoljára Szabó István Mephistója diadalmaskodott 1982-ben.

A Spotlight lett a legjobb film

A legjobb filmnek járó elismerést a Spotlight – Egy nyomozás részletei című alkotás kapta az Oscar-gálán. A legtöbb díjat a Mad Max készítői vihetik haza – az amerikai film hat kategóriában diadalmaskodott. Sok év után díjra váltotta jelölését Leonardó DiCaprio, akit az amerikai filmakadémia a legjobb férfi főszereplőnek választott. A legjobb női főszereplő díját Brie Larsson amerikai színésznő kapta A szoba című drámában nyújtott alakításáért.

Több párt vezetője is üdvözölte, hogy Oscar-díjat nyert a magyar holokausztfilm. A magyar film nagy napja – így reagált Orbán Viktor miniszterelnök a Saul fia sikerére. Az MSZP elnöke Facebook-oldalán azt írta: Nemes Jeles Lászlóék megmutatták a XXI. század Magyarországának jó arcát, amely a múlt legsötétebb napjaira sem fél emlékezni. A DK elnöke pedig köszönetet mondott az alkotóknak, amiért most velük együtt örülhet egy egész ország.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!