2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

Orosz teherűrhajó kötött ki a MIR-en

2016. július 1., péntek 12:20, frissítve: péntek 13:00

Orosz teherűrhajó kötött ki a Nemzetközi Űrállomáson. Szállítmányát már ki is pakolták, a Progressz így visszaindulhat a Földre. Várhatóan két nap múlva landol a Csendes-óceánon.

A Progressz teherűrhajó 180 méterre közelítette meg a nemzetközi űrállomást, amikor robotpilótáját kikapcsoltak. Onnantól az űrállomás két orosz kozmonautája, Alekszej Ovcsinyin és Oleg Szkripocska irányította a dokkolást. A teherűrhajót sebészi pontossággal vezették az űrállomás zsilipkapujához.

A Progressz szállítmányát már kipakolták, így a jármű a tervek szerint vasárnap kapcsolódik le az űrállomásról, és még aznap landol a Csendes-óceánon.

A orosz mellett amerikai, európai és japán teherűrhajók is szállítanak ellátmányt a Nemzetközi Űrállomásra. Kapacitás és megbízhatóság szempontjából azonban a Progressz jelenti a fő köldökzsinórt. A Nemzetközi Űrállomást eredetileg 2016-ig tervezték üzemben tartani, de élettartamát 2020-ig meghosszabbították. Mivel pótlásáról nincs megállapodás, selejtezése után egyetlen országnak lesz állandó űrállomása.

Kína már építi a Tiangong, vagyis Égi Palota névre keresztelt űrállomást, amelybe 2020-ban költöznek be a kínai űrhajósok.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!