2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Bayer show 13:00

Ördögűzés a kínai újév köszöntésekor

2016. február 8., hétfő 07:30, frissítve: hétfő 10:44

Kisebb tűzijátékot rendeztek az idén a kínai holdújév ünnepén Pekingben: a főváros a szmog miatt visszafogta a hagyományőrző, de légszennyező tevékenységet. A tűzmajom évét nemcsak az anyaországban, a világ összes kínai kolóniájában megünnepelték, a nagyobb ázsiai tőzsdék pedig egy héten át zárva tartanak a holdújév miatt.

Nagyszabású tűzijátékkal ünnepelték Pekingben a tűzmajom évének kezdetét, pedig a városvezetés visszavett annak intenzitásából. Tudatosan visszaszorítják a környezet- és levegőszennyezést, miután tavaly év végére rekordméretűvé nőtt a szmog a kínai fővárosban.

A kínai holdújév szerencseszíne a piros, a majom jegyében születettek pedig jó évre számíthatnak a jóslások szerint. Sokan imádsággal és a pekingi Baiyun-templom majomszobrának megérintésével is bebiztosítanák sorsuk szerencsés alakulását.

„Mivel ez az év a majom éve, mindenki idejön, hogy megérintse a majmot, és szerencsés legyen. Én remélem, hogy egészséges leszek, mindig úgy alakul, ahogy szeretném, és gyorsan megházasodom” – mondta egy kínai férfi.

A holdújév beköszöntét nemcsak Kínában ünnepelték, de a világ más kínai közösségeiben, így a Fülöp-szigetek fővárosában is. Maniláé a világ egyik legrégibb kínai negyede, amelyet 1954-ben alapítottak a Fülöp-szigetekre települő kínai kereskedők.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!