2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Olyan rétes nincs is, ami itt nem volt kóstolható

2017. július 16., vasárnap 10:49, frissítve: kedd 12:09

18. alkalommal rendezte meg Mesztegnyő az országos hírű rétes fesztiválját. Az eseményre az ország minden részéről érkeztek látogatók, akik csaknem hatvanféle rétest kóstolhattak meg, és kipróbálhatták a süteménykészítés folyamatát is.

Ez évben is ínyencekkel telt meg a Rétes utca. A kulináris örömöket kedvelők 57-féle rétes közül választhattak a mesztegnyői rétesfesztiválon. A fügés-citromostól a sárgabarackos-rizsesen keresztül a csülkös rétesig, a legkülönbözőbb ízkompozíciókat kóstolhattak a látogatók.

„Hát, én egyelőre csak a hagyományost kóstoltam, de lehet, hogy megkóstolok valami különlegest, csülköst” – mondta egy hölgy.

„Először vagyunk itt, úgy látom, nagyszerű lesz a rendezvény, nagyon finom volt ez a csülkös, de a nejem, úgy látom, végigvásárolta az egész palettát” – fogalmazott egy férfi.

Kulturális programokkal színesítették a faluház udvarán kialakított vendégudvart. A somogyi tájra jellemző ízvilágnak és a kemencében sütött réteseknek messze földön nincs párja, vallják a szervezők:

„Ahány ház, annyi szokás, mindenkinek van valami kis egyéni titka, amire ő esküszik, és amitől az a rétestészta igazán olyan lesz, amilyennek kell. Mi mindenképpen azt valljuk, hogy az a jó rétestészta, ami alatt az újságot még el lehet olvasni” – emelte ki Kövesdiné Panyi Antónia népművelő.

Az érdeklődők megismerkedhettek a réteskészítés teljes folyamatával, sőt a vállalkozó kedvűek ki is próbálhatták.

„A rétes titka a jó liszt, meg hát, azért egy kicsit érteni is kell hozzá, de a liszt. Ha nem jó a liszt, akkor nem jó a rétes, akármilyen jól tudja valaki csinálni, akkor sem lesz jó” – magyarázta egy asszony.

A dagasztás és a nyújtás után pedig a kemencében sütött rétesek a vásárlók és a zsűri asztalára kerültek.

„Igazából én a hagyományos réteseket szeretem, tehát a túróst, a káposztást. Most ebben a diós kategóriában indulunk, tulajdonképpen egy minősítésről van szó, többféle szempont alapján fogjuk ezt zsűrizni. Várom nagyon ezt a kihívást” – fogalmazott Gadácsi Tamás zsűritag.

A 20 csapat által elkészített több ezer réteskülönlegességek között a burgonyás, szalonnás, medvehagymás, tonhalas és fenyőmézes grillázsos rétesek voltak a legkülönlegesebbek, de a hagyományos somogyi káposztás rétes volt a legnépszerűbb.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!