2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Ókori kupleráj: csak 18 éven felülieknek

2016. május 30., hétfő 16:23, frissítve: hétfő 16:23

10 milliárd forint értékű annak a Pompeji-kiállításnak a tárgyi anyaga, amit három helyszínen rendeznek be Szegeden. A Múzeumok éjszakáján nyíló kiállításon mintegy 150 eredeti, Pompejiből származó tárgyat és mintegy 250 magyar képzőművészeti alkotást mutatnak be, melyeket korábban Londonban, Torontóban és Washingtonban állítottak ki.

Belépés csak 18 éven felülieknek: a Pompejiben fennmaradt bordélyház mintájára rendeznek be két szobát a szegedi Fekete-házban, amely a Móra Ferenc Múzeum történeti kiállításainak ad helyet. Az ókori prostituáltak kőből faragott ágyban fogadták vendégeiket – nyolc pohár vörösbor áráért.      

„Mindenfajta pozitúrát kipróbáltak. Teljesen mindegy, hogy férfi vagy nő, a gyerekek is részt vettek ebben, tehát a pedofília sem állt tőlük távol. Azt hozzá kell tenni, hogy volt egy limit, egy korhatár. Az egyik császárnak Capri szigetén volt egy villája, és ott is volt egy olyan fürdő, ahol úgynevezett halacskáival élvezte a fürdőt” – mondta el Hamar Edina, a múzeum főrestaurátora.

Pompejit Kr. után 79-ben pusztította el a Vezúv kitörése, a vulkanikus hamu megőrizte az utókornak a romokat. A római város történetét a Móra Ferenc Múzeum főépületében mutatják be. A Kass Galériában pedig az ókori művészettel ismerkedhetnek majd a látogatók.

„Nagyon sok embernek nem telik, nem teheti meg, hogy elmenjen, vagy pedig nincs ideje arra, hogy elmenjen. Éppen ezért azt gondolom, ezt a funkciót újra fel kell eleveníteni és újra bele kell abba a fajta klasszikus múzeumképbe kapaszkodnunk, hogy a múzeum tanít, okít, és bemutatja azt a világot, ami nem biztos, hogy mindenki számára könnyen elérhető” – fejtette ki Fogass Ottó, a múzeum igazgatója.

A pompeji tárlat június 25-én, a Múzeumok éjszakáján nyílik Szegeden.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!