2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Színes

Odaítélték az orvostudományi Wolf-díjat

A modern génszerkesztési technológiai két úttörőjének, Jennifer Doudna amerikai biokémikusnak és Emmanuelle Charpentier francia mikrobiológusnak ítélték idén az orvostudomány területén az izraeli Wolf-díjat.

  • Odaítélték az orvostudományi Wolf-díjat

A Wolf alapítvány hétfőn jelentette be, hogy a CRISPR genomszerkesztő rendszer kifejlesztéséért kapja a díjat a két neves tudós.

"Kutatásuk forradalmasította az orvostudományt, utat nyitva jelenleg gyógyíthatatlan betegségek kezelése új formáinak megtalálása felé" - írták közleményükben.

Jennifer Doudnát elismerték az új technológia használatával kapcsolatos etikai vitákhoz való hozzájárulásáért is.

A Wolf-díjat a Nobel-díj előszobájának is tartják, számos Wolf-díjjal kitüntetett tudós később megkapta a Nobel-díjat is. Azokon a tudományos területeken, mint a matematika, ahol nem osztanak ki Nobel-díjat, a Wolf-díj a legjelentősebb elismerések között van.

A Wolf Alapítványt 1975-ben hozta létre a németországi születésű, később Kubába emigráló zsidó feltaláló, diplomata és filantróp, Ricardo Wolf. A tudományos díjakat 1978, a művészeti díjat, amelyet évente más-már terület - építészet, zene, festészet és a szobrászat - képviselői kapnak, 1981 óta ítélik oda. Öt kategóriában, mezőgazdaság, orvostudomány, kémia, matematika és művészet ítélik oda.

Idén a matematika területén Yacov Eliashberg leningrádi születésű amerikai és Simon Donaldson angol matematikus nyerte el a díjat. A fizika területén hárman osztoztak a díjban: Pablo Jarillo-Herrero spanyol, Allan Macdonald kanadai és Rafi Bistritzer izraeli fizikus.

A művészetek terén Cindy Sherman amerikai fotóművész, mezőgazdaság kategóriában Caroline Dean brit botanikus kapta a százezer dollárral járó díjat.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!