2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

Norris lett a legjobb

2016. június 21., kedd 17:55, frissítve: kedd 17:55

Norris, a hatéves német juhászkutya és gazdája kapta idén a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság „Szolgálatban négy lábon” nevű díját. Az elismerést minden évben június 21-én, Kántor, a híres rendőrkutya halálának napján adják át. A díjat 2013-ban alapították, hogy a rendőri munkát legjobban segítő ebek és kutyavezetőik teljesítményét jutalmazzák.

„Norris a főkapitányságon töltött három év alatt 88 eredményes nyomkövetéssel segítette a bűnügyi munkát.” Díszszalag, jutalomfalat és mancsfogás is járt a kiemelkedő teljesítményért Norrisnak. A német juhászkutya háromévesen került a rendőrséghez, és már az alapképzésen is kitűnt nyomkövetési képességével. Nem egy rablásnál segített a bűnözők megtalálásában, és az eltűnt személyeknek is gyorsan a nyomára akad. Az elismerés a kutyavezetőnek is járt, hiszen nélküle Norris sem tudna így teljesíteni.

„Találtunk meg kisgyereket is, nemrég volt az egyik strandon, eltűnt és vicces volt, mert elindultunk, és szerencsénkre a gyerek már jött vissza, de elég egyértelműen mutatta, hogy merre volt a kisgyerek, a kisgyerek meg szerencsére nem ijedt meg, tehát tetszett, imponált neki a kutya, a kutya meg nem volt ellenszenves, mert elég gyerekbarát” – mondta Szinyéri Béla, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi kutyavezetője.


A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság állományában 23 kutya teljesít jelenleg szolgálatot. Főként nyom, személy és kábítószer keresésre vetik be őket. „Nagyon sokszor kerülünk olyan helyzetbe, olyan feladatokat kell végrehajtanunk, hogy a kutyák elengedhetetlenül szükségesek, gondolok itt egy ismeretlenes betörés helyszínén a nyomkövetésre, vagy egy eltűnt személy felkutatására, vagy éppen egy terület, vagy egy jármű vagy egy lakás átvizsgálására kábítószer szempontjából, de ugyanolyan fontos az, hogy ha egy nagy tömegeket vonzó rendezvény van, akkor ott a kutyás rendőr jelenléte általában azért nyugtatóan hat” – fogalmazott Varga Péter, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság főkapitánya.

A szolgálati kutyák a rendőrség és a lakosság kapcsolatának javításában is sokat segítenek. Iskolákba és óvodákba is hívják őket kutyás bemutatók tartására.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!