2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Sissi zsiráfjától a biodómig

Következik:

Európai Híradó 04:00

Művészeti terápiával segítik az elítéltek visszatérését

2016. június 23., csütörtök 20:46

A Balassagyarmati Fegyház és Börtön elítéltjei készítették azt a köztéri szobrot, amely mostantól a Nógrád megyei Terény művésztelepének bejáratát díszíti. Az alkotás része annak a különleges művészeti terápiának, amellyel a büntetés-végrehajtás és egy helyi egyesület segíti a fogvatartottak visszatérését a társadalomba.

A Csodaszarvas-szobor átadó ünnepségére írtak és rendeztek színdarabot a Balassagyarmati Fegyház és Börtön fogvatartottjai. A színjátszó kör, akár a faragás és a festészet, része a művészeti terápiának. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoka szerint a magyar művészek által fejlesztett program az elmúlt években bizonyította sikerességét. „Nemcsak elfogadtak bennünket, hanem mi is megtanultunk együtt élni környezetünkkel. Megtanultuk azt, hogy fontos, hogy nekünk is és az általunk fogva tartott személyeknek is adni kell a társadalomnak. Ha mást nem, akkor szimbolikus jóvátételt, ha mást nem, akkor kifejezni azt, hogy fontosnak tartanak ők is dolgokat, megerősítve egyébként önbecsülésüket, jövőbe vetett hitüket” – mondta Csóti András.

A különleges terápia ötlete a Balassagyarmathoz közeli Terényben működő Arttéka Művészet Határok Nélkül Egyesülettől származik. Velük együttműködve az elmúlt években már több alkotást is létrehoztak az elítéltek. Így festették ki a balassagyarmati és a márianosztrai fegyház műemlék épületének kápolnáját, és így született meg Párkányi Raab Péter szobrászművész ötletéből a Csodaszarvas-szobor is. „Ha magyar emberek vagyunk, és »hajrá, magyarok!«, akkor legyen mitológia, legyen csodaszarvas. Peti gondolatvilága és a drága fafaragómesterek háttérmunkája nyomán, az egyesületünk szervezésében, együttműködve újra a balassagyarmati intézménnyel, megszületett a csodaszarvas” – fogalmazott Lencsés Zsolt, az egyesület elnöke.

A művészeti terápia eredményességét jelzi a szakemberek szerint az is, hogy a büntetés-végrehajtásban hamarosan megkezdődik két hiányszakma, a műemlék-kőművesi és a műemlékfestői szakma kísérleti képzése.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!