2024. 09. 08. Vasárnap Mária, Adrienn napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Mobilalkalmazás öt népbetegségre

2015. október 29., csütörtök 10:46

A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának oktatói és kutatói öt népbetegség megelőzésében segítő, mobiltelefonon használható mozgásprogram-applikációt fejlesztettek ki. A gyakorlatokat a kar oktatója, Kovács Antal olimpiai és világbajnok cselgáncsozó mutatta be.

A mobiltelefonos alkalmazást két évig fejlesztették öt népbetegségre: elhízásra, csontritkulásra, depresszióra, alvászavarra, valamint szív- és érrendszeri betegségekre. „A felnőttpopulációnak terveztük ezt az applikációt, negyvenéves kor felett leginkább, amikor már megjelennek ezek a népegészségügyi betegségek. De mindenkinek természetesen, akiknél e betegségeknek a státusai már olyan előrehaladott állapotban vannak, hogy alkalmazhatják ezt az applikációt” – magyarázta Ács Pongrác projektvezető.

Az alkalmazás állapotfelméréssel kezdődik, az eredmény értékelése után a felhasználó útmutatást kap arra, hogy milyen gyakorlatokat milyen rendszerességgel kell elvégeznie egészsége megőrzéséhez. A gyakorlatokat Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának oktatója, Kovács Antal olimpiai és világbajnok cselgáncsozó mutatta be.

„A modern társadalmakban egyre jellemzőbb az, hogy a krónikus betegségek nagy számban fordulnak elő, másrészt pedig az információs technológiát is egyre szélesebb körben használják akár fiatalabbak, akár idősebbek. Talán ezen keresztül szívesebben kapnak információkat arra, hogy az életmódban mit és hogyan lehetne változtatni” – nyilatkozta Betlehem József dékán.

Az ingyen letölthető alkalmazás kidolgozói továbbfejlesztik a programot. A tervek szerint rövidesen a cukorbetegeknek is ajánlanak állapotjavulást eredményező mozgássorokat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!