2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Milliós büntetést szabhatnak ki a parlagfű miatt

2017. június 19., hétfő 07:17, frissítve: hétfő 08:25

Hamarosan bírságolnak is a hatóságok a parlagfűvel szennyezett területek miatt. Július elsejétől akár ötmillió forintra is büntethetik azokat, akik földjeiket nem parlagfű-mentesítik. A gyomnövényre érzékenyeknél várhatóan július végétől jelentkezhetnek az allergiás tünetek.

Még alig 20-30 centi magas a parlagfű június derekán, a vegetációs időszakában lévő növény hetek alatt sokat képes nőni. Évek óta, hogy visszaszorítsák az emberekre gyakorolt kellemetlen allergiás hatását, mindenki köteles a saját földjén parlagfű-mentesíteni. Az ellenőrzéseket belterületen az illetékes jegyző, külterületen a kormányhivatal földhivatali főosztálya végzi.

„A föld tulajdonosának és a föld használójának a parlagfű virágzását kell megakadályoznia július elsejéig. Július elsején kezdődik el az ellenőrzés. És utána, a július 1. dátumot követő időszakban egészen a vegetációs időszak végéig, ami általában október közepe, október vége, az évszaktól függően fenn kell tartania a parlagfűmentes állapotot, a virágzást meg kell akadályoznia” – közölte a Csongrád Megyei Kormányhivatal földhivatali főosztályának vezetője, Tóth Zoltán.

Tavaly Csongrád megyében 101 esetben, csaknem három és fél millió forint bírság kiszabását kezdeményezte a kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztálya. A bírság a földterület parlagfű-szennyezettségétől és méretétől függően 5 millió forintig is terjedhet. A parlagfű az egyedüli, mely után kényszerkaszálást is elrendelhetnek, mivel rendkívül allergén. Az ország lakosságának több mint 20 százaléka szenved az általa okozott allergiás betegségektől.

„Minél melegebb van, minél napsütésesebb az időjárás, annál erősebb a parlagfű szezonja. Ez egy nagyon agresszív terjedésű gyomnövény, és nagyon sok pollent termel, egy növény nyolcmilliárd pollent képes létrehozni, és ezek a pollenek száz kilométer távolságra is eljutnak” – mondta el Csongrád megye tiszti főorvosa, Bosnyákovits Tünde.

Jelenleg a pázsitfűfélék konventrációja a legmagasabb, a parlagfű csúcsidőszaka augusztus elejétől várható. A levegő pollentartalmát egy pollencsapda segítségével, kétóránként vizsgálják a szakemberek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!