2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Megvesznek a kockadinnyéért

2017. augusztus 7., hétfő 22:10, frissítve: hétfő 23:02

Tíz év alatt majdnem százszorosára emelkedett a kocka alakú görögdinnye népszerűsége Japánban, Kínában és Tajvanban. A különleges gyümölcsöt az érés utolsó három hetére teszik átlátszó műanyag dobozba. Így tízszer annyiért lehet eladni, mint egy hagyományos görögdinnyét.

Régi íz új csomagolásban – ilyen szlogenekkel hirdetik a kocka alakú dinnyét Japánban. A speciális gyümölcs egyre népszerűbb: tíz éve még csak körülbelül ötvenezer kockadinnye fogyott, manapság ennek a százszorosa.

„Eddig mindig csak a tévében láttam kockadinnyét, de most veszek egyet. Nagyon aranyos” – fogalmaz egy japán vásárló.

A kockadinnyét a nyolcvanas években találta ki egy japán termesztő. Az egyenes falú gyümölcsöt hatékonyabban lehet tárolni és szállítani, ráadásul  nem gurul el, nem reped meg. A készítése viszont munkaigényes, ezért az ára is tízszerese a hagyományos gyümölcsének. Egy 6-7 kilogrammos kockadinnye 30-35 ezer forintba kerül.

„A kockadinnye igazából nem fogyasztásra van, sokkal inkább dísz a konyhába. Szobahőmérsékleten nagyjából egy hónapig bírja, nem romlik meg, szóval nem olyan költséges befektetés” – mondja egy árus.

A dinnye ehető marad, kockaformájúra csak az érés utolsó heteiben formázzák. „Akrilalapú műanyag dobozt használunk, amely alul lyukas, hogy a dinnye kocsánya kiférjen. A gyümölcs hatvanöt nap alatt érik meg, de csak az utolsó húsz napban kerül be a műanyag dobozba, amikor már elég nagy” – magyarázza a tajvani mezőgazdasági szövetség titkára.

A görögdinnye mint dísz máshol is népszerű. Brazíliában a focivébé idején terjedt el a dinnyefaragás. Azóta az olimpián, sőt választások kampányában is előkerültek az emberfejjé faragott gyümölcsök.

„Mindenkinek más fontos. Nekem például a dinnyés karrierem során az volt a legmeghatóbb, amikor Zico küldött egy aláírt mezt. Egy ekkora sztár, akit mindenki ünnepel, emlékszik rám egy görögdinnye miatt, ez nagyon jó érzés. Most már Neymar, Messi és Ronaldo is küldhetne valamit” – mondja egy brazil dinnyefaragó.

A görögdinnye eredetileg Afrikából, a Nílus völgyéből származik; előbb Ázsiában és az arab világban terjedt el, Európában csak a 17. század óta népszerű. A legtöbb görögdinnyét Kína, Irán és Törökország termeszti.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!