2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Sissi zsiráfjától a biodómig

Következik:

Híradó 12:00

Megtörtént a várva várt különleges esemény

2017. augusztus 21., hétfő 22:36, frissítve: hétfő 23:15

Az elmúlt 99 év legnagyobb napfogyatkozása volt ma az Egyesült Államokban – 14 államban volt teljes a jelenség, de részleges napfogyatkozást máshonnan is látni lehetett. Most először a napfogyatkozás egymás után volt látható a keleti és a nyugati parton is – az érintett államok mindegyikében komolyan készültek az eseményre.

Oregontól Dél-Karolináig 14 amerikai államban volt teljes napfogyatkozás, ami mindenütt 2 perc 40 másodpercig tartott.

Minden érintett államban komplett rendezvénysorozatot húztak fel a napfogyatkozás mellé. Egy illinoisi eseményvárón a Star Wars rohamosztagosai is csatlakoztak a tömeghez, hogy az űropera legújabb felvonását reklámozzák. Carbondale városa a napfogyatkozás egyik központja lett, a NASA is innen követte a jelenséget.

„Ez attól lesz különleges, hogy az egész Egyesült Államokban látni lehet majd valamennyit a napfogyatkozásból; de Carbondale-t az teszi különlegessé, hogy a totalitás sávjában lesz majd, vagyis a Napot itt teljesen kitakarja majd a Hold” – fogalmazott korábban a NASA napfizikai osztályának igazgatója, Steven Clarke.

Sok embert vár a világ legkisebb öble is. Az Oregon állambeli Depoe Bayben természetesen a napfogyatkozás-néző szemüveg a legkelendőbb áru – de nem mindenki bízott a tömeggyártott védőfelszerelésben. „A napfogyatkozás miatt vagyunk itt. Csodálatos látványra számítunk, és hoztunk magunkkal hegesztősisakokat, ezek tökéletesen védik majd a szemünket” – fogalmazott egy turista.

A mostani teljes napfogyatkozás másik különlegessége az volt, hogy az Egyesült Államok 1776-os függetlenné válása óta ez volt az első ilyen jelenség, amelyet csak ebből az országból lehet majd látni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!