2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

A szabadság bolond körei 03:00

Megsemmisítették a Rosetta űrszondát

2016. szeptember 30., péntek 15:29, frissítve: péntek 16:10

A Csurjumov–Geraszimenko-üstökösre zuhanva fejezte be küldetését.

„Hello, ennyi volt. Bejelenthetem, hogy teljes siker volt a Rosetta történelmi leszállása a 67P üstökösön. És ezennel befejezettnek nyilvánítom a Rosetta misszió műveleteit” – tette meg a bejelentést Patrick Martin, az európai űrügynökség misszióvezetője.

A Rosetta a 67P, más néven Csuri üstökösre zuhanva fejezte be küldetését. Az irányított megsemmisítés közben még készített néhány közeli képet, és adatokat gyűjtött a felszín közeli gázokról.

A Rosettát 2004-ben indították útra, a Csurit két éve érte el, a 6 milliárd kilométeres út közben elrepült a Mars mellett is. Ez volt az első űrszonda, amelyet sikerült üstökös körüli pályára állítani.

Az európai űrprogram egyik vezetője egy időben visszavonuló rockzenekarhoz hasonlította az űreszközt.

„Úgy döntöttünk, hogy befejezzük a missziót, hogy akkor használjuk az űrszondát, amikor optimálisak a képességei. Egy analógiával élnék. Ez olyan, mint egy '60-as, '70-es évekbeli rockbanda esete: tudjuk, hogy közülük néhány még mindig turnézik, pedig már nem tudnak énekelni, és a reuma miatt már nem tudnak olyan jól játszani a hangszereken. Szóval, mi a Rosetta nevű rocksztárt a csúcson akartuk visszavonultatni. Minden idők legjobb koncertje után” - mondta Matt Taylor, az európai űrügynökség projektvezetője.

A Rosetta-program jelentősége, hogy az üstökösről gyűjtött adatok révén láthatóvá válnak az ősrobbanás legrégebbi, változatlanul maradt nyomai, vagyis értékes információkkal szolgálhat a világ keletkezéséről.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!