2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:40

Megpróbálták elüldözni a telet

2017. február 26., vasárnap 11:38

Kiszebábégetéssel és maskarás felvonulással űzték el a telet Békéscsabán. A helyi civilszervezetek összefogásával több százan vonultak át a városon, hogy ősi szokás szerint tűzzel és sámándobokkal kergessék el a rossz időt.

Tizenegy enu szállt vízre Békéscsabán, hogy elkísérjék a maskarás felvonulókat és elvigyék a kiszebábot a város központjába. A parton ostoros betyárok, ördögök és krampuszok, néptáncosok és zenészek vonultak, de az evezősök is beöltöztek.

„Összejövünk páran, ahogy látom, sok százan vagyunk már itt ismét, és nagyon szeretjük, hisz végre vége lesz a télnek. Nagyon szurkoltunk, hogy jó időnk legyen, és hát, úgy látom, hogy megijedt a tél, mert elszaladt, múlt héten még be volt fagyva az Élővíz-csatorna igen vastagon, és tessék nézni, itt van a sok ember, a nagy öröm, és csak sikerült vízre szálljunk” – mondta el Szatmáriné Priskin Andrea, az Evezőlapátosok Baráti Társaságának elnöke.

A menet tagjait beérkezve a Csaba Gyöngye Kulturális Központhoz, meleg teával és 800 adag farsangi fánkkal várták, majd megkezdődött a telet szimbolizáló kiszebáb rituális elégetése.

„A kiszebaba égetése úgymond a tavaszköszöntő hagyományok egyike, még az ősmagyar hitben is megtalálható ennek az elődje, ezt vette át később a magyar népszokás, és a telet egy kiszebabával üldözték el, amit elégettek, és ezzel jelképesen a telet is elűzték” – mondta Zalai Erika, a Tűzkör Közhasznú Egyesület elnöke.

Nemcsak a telet űzték el a csabaiak, kiderült az is, kik főzték a megye legfinomabb pálinkáit az elmúlt évben. A megyei versenyre rekordszámú, 139 pálinkát neveztek be a mesterek.

„Itt, Békés megyében, a szilva egyik hazájában vagyunk, ezért domináns a szilvapálinkáknak a mennyisége, de nagy örömünkre rengeteg más gyümölcsöt is meg kellett, hogy vizsgáljunk, szőlőtől, a sárgabaracktól, a vadgyümölcsökön keresztül, törkölypálinkák, tehát nagyon széles volt a repertoár” – mondta Ignácz Tibor, a Békés Megyei Pálinkaverseny egyik zsűritagja.

A zsűri végül kategóriánként díjazta a legjobb nedűket, a győztesek oklevelet, kupát vehettek át, és büszkén használhatják ezután az arany-, ezüst- és bronzdemizsonos pálinka megnevezést a palackokon.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!