2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Túlélve Bolíviát

Következik:

CPAC Magyarország 2024 03:40

Megmérettek a tűzoltók századfordulós körülmények között

2017. augusztus 13., vasárnap 16:55

Századfordulós ruhában oltották a tüzet a 11. Tűzoltó-hagyományőrző fesztiválon Marcaliban. A kocsifecskendő-versenyen nők is indultak.

Század eleji kocsifecskendő-szerelésben és hagyományos ügyességi feladatokban bizonyították képességeiket a tűzoltók Marcaliban.

„Feladatokat találtunk ki, amelyeket a csapatoknak végre kell hajtaniuk. Ilyen például, hogy egy füstsátoron keresztül kell menni, szakfelszereléseket kell magukhoz venni, és a végén egy hagyományőrző kocsifecskendővel egy vödröt – létra segítségével – meg kell tölteni, illetve egy kúszófolyosón kell átmenniük a csapatoknak” – ismertette Tompos Gábor tűzoltó őrnagy, a marcali hivatásos tűzoltók parancsnokságának vezetője.



A Balaton-parti önkéntes tűzoltók egyesületének női tagjai is megmérették magukat. „Megyünk mi is tűzhöz, ha olyan helyen van. Sokszor főleg persze a férfiak, ők gyorsabbak, és hamarabb kint vannak, mint a hivatásos tűzoltók. Főleg, ha olyan helyen van, mert a helyismeret miatt nagyobb az előnyük, hogy kiérjenek a tűzhöz” – nyilatkozta Nagy Ildikó, a Balatonszentgyörgyi Tűzvédelmi Egyesület tagja.

Az esemény célja a hagyományőrzés.

„Kéthelyi vagyok, ott tudom, hogy 1889 óta működik a tűzoltó-egyesület, amelynek abban az időben 90 tagja volt. A mai modernizáció következtében már sokkal kisebb lélekszámmal működünk, viszont a technikánk sokkal modernebb” – emelte ki Harangozó Imre tűzoltó főtörzsőrmester.

Marcaliban az 1800-as és az 1900-as évekbeli fecskendőkkel, felszerelésekkel is találkozhattak a látogatók.

„A környező tűzoltóságoknál, falvaknál a fellelhető eszközöket összeszedték, elkérték, megkapták, és sok-sok munkával üzemképessé, széppé tették – valahol kis múzeum is van. Ezek a mai napig használható eszközök, természetesen nem valódi tűzoltásra, hanem az emlékek megőrzésére vagy hagyományőrző verseny megrendezésére” – mondta Jobbágy István nyugállományú tűzoltó alezredes, a Somogyi Tűzoltó Hagyományőrző Egyesület elnöke.

A korhű ruhákat felöltő hivatásos és önkéntes tűzoltók közül a kaposváriak bizonyultak a legjobbnak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!