2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Meglepetés: égbe emelkedett a Szent Korona

2016. augusztus 20., szombat 16:01, frissítve: szombat 16:42

Látványos virágszobrok, új megoldások, zene és tánc – ez jellemezte az idén 50 éves Debreceni Virágkarnevált. A jubileumi rendezvényen tizenhat guruló kompozíció és 22 művészeti csoport vonult fel.

Virággal díszített kerékpárok nyergébe pattantak a sportos karneválozók. Az ő felvonulásukkal indult a virágünnep Debrecenben. Idén minden eddiginél többen, csaknem ezren tekertek végig a városon. Volt olyan bringás, aki egy másik jubileumot is ünnepelt az 50 éves virágkarneválon. „Egy régi darab, feleségem nagyapjáé volt a bicikli: Weiss Manfréd Művek, egy csodatípus, ez a konkrét megnevezése, cirka 80 éves” – mondta az egyik résztvevő.

Nemcsak veterán kerékpárok, hanem négykerekű oldtimerek is részt vettek a felvonuláson. Őket követte a Szent Koronát ábrázoló kompozíció. Hagyományosan ez halad a menet élén, majd pedig fanfárok nyitják meg a debreceni virágünnepet.

Fotó: MTI/Balázs Attila

Idén tizenhat guruló kompozíciót készítettek. Volt köztük elektromos meghajtású, amit a Debreceni Egyetemen fejlesztettek, és webkamerával felszerelt kompozíció is. A legszebb, legötletesebb virágkocsit a több tízezres közönség választja ki SMS-szavazattal. Sokan korán keltek azért, hogy megnézhessék a színes debreceni felvonulást. „Budapestről jöttünk, reggel fél 5-kor indultunk el, fél 9-re értünk ide, igaz, nem olyan nagy sebességgel jöttünk, jól érezzük magunkat” – mondta Faragó László budapesti lakos.

Miközben az idei karneváli meglepetése, a Szent Koronát formáló hőlégballon a magasba emelkedett, sorra érkeztek a virágkocsik és a kompozíciókat kísérő táncosok, zenészek, akik a hangulatról gondoskodtak.

Idén 14 magyar és 8 külföldi művészeti együttes vett részt a felvonuláson. A virágkarnevál tiszteletbeli nagykövetei döntik el, melyik kapja a művészeti csoportok legjobbjának járó díjat. „Zsűriszemmel is figyelnem kell az előadásokat: nagyon színes, boldog, ünnepélyes, úgyhogy igazából nagyon élvezem” – magyarázta Senánszky Petra uszonyosúszó világbajnok.

Fotó: MTI/Balázs Attila

Az ünnepet a Nagyerdei Stadionban nagyszabású arénashow és tűzijáték zárja Debrecenben. Hét virágkocsi viszont vasárnap Nagyváradra megy, és ott is bemutatkozik a közönségnek.

Fotó: MTI/Balázs Attila
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!