2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Célpont 09:05

Megjelent az elektromos hajtás a Debreceni Virágkarneválon

2016. július 19., kedd 13:02, frissítve: kedd 13:03

Az egyetemi innovációt, de a sportkutatást is jelképezi a Debreceni Egyetem idei virágkocsija. A kompozíció újdonsága, hogy elsőként a karnevál történetében elektromos meghajtású, a rendszert a Műszaki Kar tanárai és diákjai fejlesztették.

Rendőri kísérettel tette meg első útját a Debreceni Egyetem Virágkarneválra készült kocsija. Ez az első jármű a karnevál 50 éves történelmében, amely elektronikus meghajtással működik. A kocsit az egyetem Villamosmérnöki és Mechatronikai Tanszékének tanárai és diákjai másfél hónap alatt készítették el, de a tervezés két évig tartott. A fő vezérelvük a környezettudatosság volt.

„A virágkarneváli nézőknek ez egy komfortérzet, hogy nem egy nagy hangú Otto-motorral vagy dízelmotorral felszerelt és esetleg gázokat kipufogó járművet látnak, hanem egy nagyon tiszta, környezettudatos járművet. Ezzel az egyetem igazából azt akarta bemutatni, hogy gyakorlatilag készen állunk ilyen járművek fejlesztésére” – mondta Husi Géza oktatási dékánhelyettes.

A járműbe 2000 mobiltelefon méretű akkumulátort építettek be, így 10-15km/órás sebességgel akár 20 órán keresztül is képes folyamatosan haladni. A vezetőfülke középre került, pedálok és kormány helyett egy joystickkal lehet irányítani a kocsit. Az egyetem 9. alkalommal indít virágkocsit a karneválon.

„Ebben az évben a sport lesz a központi eleme a kompozícióknak. Ugye labdarúgó-Eb volt, az olimpia évében vagyunk, és az elmúlt időszak megmutatta, hogy a sport igenis össze tudja hozni, össze tudja kötni az embereket. Ezt igyekszünk megjeleníteni az idei kocsinkon, a Testnevelési Egyetemmel közösen” – közölte Rőfi Mónika központvezető.

A kompozíciót Pikó Sándor képzőművész készíti el. A tervek szerint a következő években a virágkarnevál valamennyi feldíszített járműve környezetbarát, elektromos hajtást kaphat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!