2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Megfilmesítették a Polgár lányok életét

2017. május 14., vasárnap 15:11, frissítve: vasárnap 17:18

A Polgár lányokról készült dokumentumfilmet mutatták be az Uránia Filmszínházban, a Zsidó Művészeti Napok alkalmából. Az alkotás az olimpiai és világbajnok sakkozó testvérek, Zsuzsanna, Zsófia és Judit életét mutatja be.

Zsófia a középső a három Polgár nővér közül. Kétszeres sakkolimpiai bajnok, női nemzetközi nagymester. A 90-es évek közepe óta Izraelben él, ahol grafikusművészként és illusztrátorként dolgozik.

„Ez egy szép emlék, mára eléggé messzinek tűnik. Ma is része a sakk az életemnek, mert a Sakkpalota és a Sakkjátszótér oktatási programokon keresztül továbbra is a sakkon belül is dolgozom, de maga a versenysakk, az olimpiai érmek, a világbajnokságok az egy szép emlék, amit ez a dokumentumfilm is nagyon szépen ábrázol” – mondta Polgár Zsófia.

A Polgár nővéreket a pedagógus végzettségű édesapjuk edzette. Polgár László elmélete az volt, hogy kellő gyakorlással és képzéssel bármelyik gyermek képes csúcsteljesítményre. Elméletét a gyermekei sikerei igazolják. A lányok közül a legfiatalabb vitte a legtöbbre. Polgár Judit a sakk történetének legeredményesebb női versenyzője.

„A versenyeredményekben sem volt semmiféle rivalizálás, és én ezt arra tudom visszavezetni, hogy annyit támadás érte a családot az életmódunk miatt, hogy nem jártunk iskolába, hogy nőként akartunk a férfiak között érvényesülni, hogy bármelyikünk csinált egy eredményt, ami megmutatta, hogy jó úton vagyunk, akkor abszolút ugyanúgy örültünk a másik sikerének, mint a sajátunknak” – emlékezett Polgár Judit.

A dokumentumfilm 40 évet ölel át.

„A Polgár családot végigköveti a film, gyermekkoruktól kezdve egészen a családalapításig, hiszen később családanyák lesznek. Tudjuk, hogy világhíres sakkozókról és rengeteg nyelvet beszélő emberekről van szó, magántanulókról, akiket a szüleik, mint magántanárok neveltek fel, ugyanis mindketten tanárok. Egy nagyon intim betekintést kapunk erről a történetről” – mondta el Berger László producer.

A film nem kerül mozikba. Az Uránia Nemzeti Filmszínház alkalmi vetítéseket szervez, az alkotást a tervek szerint vidéken is bemutatják.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!