2024. 05. 13. Hétfő Szervác, Imola napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Poltikai hobbista 22:50

Színes

Medveprogramokkal várják a családokat országszerte

Nem látta meg a medve az árnyékát. A néphagyomány szerint tehát lassan beköszönt a tavasz. A hagyomány ugyanis azt mondja, ha ezen a napon a barlangjából előbújó medvét megijeszti az árnyéka, visszabújik és hosszú télre lehet számítani. A legtöbb állatkertben medveárnyék-észlelést tartanak a hétvégén.

  • Medveprogramokkal várják a családokat országszerte

Vígan ropogtatta az almát szombat délelőtt a fővárosi állatkert medvéje. Előbújt ugyanis a barlangjából, a borongós időnek köszönhetően pedig nem látta meg árnyékát. A néphagyomány szerint ez a tavasz közeledtét jelentheti.

„Változatos a programkínálat. Látványetetések a különböző medvéknél. Ideértve a nagyokat is, tehát barnamedve, jegesmedve és ide értve az ilyen medvékkel szegről-végről rokonságban lévő kisebbeket. Ormányos medve, mosómedve, sőt még a mézmedvének nevezett farksodró is szerepel a programban – ismertette Hanga Zoltán állatkerti szóvivő, hozzátéve: – Aztán rengeteg családi, játékos programunk van a Nagyszikla belsejében, a Varázshegyben. Hogyha esetleg csapadék van, akkor is az ott egy jól működő program. Macipofi arcfestéstől kezdve a zenés programok, bábelőadás és hát mindenféle érdekesség várható.”

Február 1. és 3. között 200 forintos jeggyel látogathatják az állatkertet azok a gyerekek, akik plüssmacit visznek magukkal, vagy beöltöznek medvének. A Fővárosi Állat- és Növénykertben már 10 éve minden évben megrendezik a Mackófesztivált, de az ország több állatkertjében, így például a Budakeszi Vadasparkban, Pécsett és Miskolcon is programokkal várják a közönséget a február másodikához köthető hagyomány apropójából.

„Azért figyeltek fel rá, hogy többet mozgolódik, mert nagyjából ilyen tájt születnek a bocsok. Tehát ilyenkor aktivizálódik a medve, és ehhez kötik ezt a bizonyos időjóslást – magyarázta Mirtse Áron ismeretterjesztő, gyűjteményi asszisztens. – Egyébként más országokban nem feltétlen a medvéhez, ahol nincs medve ott kötik ezt a mormotához.”

A medvék testhőmérséklete télen csupán 5 Celsius-fokot csökken, mivel hatalmas szervezetét nem tudná visszamelegíteni a normálisra. Így a medvék nem alszanak valódi téli álmot. Azoknak az állatoknak, amelyek valóban végigalusszák a telet, 2 és 5 fok közé csökken a testhőmérsékletük.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Naposan indul a jövő hét

Naposan indul a jövő hét

Hétfőn a fátyol- és gomolyfelhők mellett általában sok napsütésre van kilátás, ám a délnyugati, nyugati tájak fölé vastagabb felhők is sodródhatnak.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!