2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Mascarponés túrókrém sós karamellel az év fagylatja

2017. május 29., hétfő 22:55, frissítve: kedd 08:28

Balmazújvárosi cukrászé az év fagylaltja díj. A versenyt, ahogy tavaly, idén is Szegeden rendezték.

95 íz versengett az év fagylaltja címért a szegedi Virág cukrászdában. A mustrát évről évre meghirdeti a Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete. A zsűriben ismert emberek is helyet kaptak a szakma képviselői mellett.

„Van az egyes kategória, ahol a cukrászok, kifejezetten csak a cukrászdák indulhatnak. Van a kettes kategória, ahol mondják, hogy alapanyaggyártókként, de én úgy gondolom, hogy járulékosanyag-gyártók, hiszen a cukrász alapanyaga a víz, a tej és a cukor. Ezt jellemzően nem ők gyártják, de elengedhetetlen fontos elemei a gyártásnak ők is. Van nekik is egy kategória. És természetesen van most egy harmadik kategória, ami pár év óta van, ez pedig az úgynevezett mentes kategória” – magyarázta Gyuris László mestercukrász, főszervező.

A cukrászok azt mondják, hogy a fagyi akkor jó, ha kellően krémes, de nem folyik ki a tölcsérből. „A legfontosabb persze az íz és az állag. A dekoráció az elengedhető, az nyilván az eladás szempontjából, de az egy harmadlagos tényező csak” – emelte ki Balogh István cukrászmester, zsűritag.

Tavaly egy fővárosi cukrászda nyert, amely idén is indult. A legjobbnak járó díjat idén végül a balmazújvárosi Eszenyi Ferenc által készített mascarponés túrókrém sós karamellel elnevezésű édesség kapta.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!