2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Vezércikk 14:00

Már szüretelnek a Balatonnál

2017. augusztus 2., szerda 17:46, frissítve: szerda 17:47

Korán kezdődött idén a szüret a dél-balatoni borvidéken. A leghamarabb érő szőlőfajta a csabagyöngye, ebből készül Magyarország és Európa első újbora. A szőlészek szerint a termésnek nem ártottak a téli-tavaszi fagyok, de sokat kellett áldozni a növényvédelemre.

„A nagy hőség miatt elégnek a savak a szőlőben, és a borkészítés miatt erre nagy szükség van” - a szokásosnál egy héttel korábban kezdték meg a szüretet Ordacsehiben, hogy ne romoljon a szőlő minősége. A magyar nemesítésű Csabagyöngye érik be elsőként minden évben nemcsak Magyarországon, hanem az egész északi féltekén. A dél-balatoni borvidéken, 53 hektáron termelik.

„Ez egy hibrid fajta, étkezési szőlő és borszőlő is, és ami a különlegessége, hogy nulla érlelésű bort készítünk belőle, tehát egy nagyon friss, gyümölcsös, enyhén muskotályos, szénsavas bor készül” – mondta el Varga Máté Péter, a Varga Pincészeti Kft. társtulajdonosa.

Ezen a vidéken főként fehérszőlő-fajtákkal foglalkoznak. A szüretet másfél hét múlva az irsai olivérrel folytatják. A szakemberek szerint idén fajtától függetlenül közepes mennyiségű termésre lehet számítani.

„Ez a meleg és a mellé párosuló múlt héten leesett 60 mm-es csapadék, meg ugye, előtte is voltak nagyobb esők, azért némi problémát okozott a növényvédelemben, viszont jótékony hatással volt a növények fejlődésére, a fürtöknek a méretét jelentősen megnövelte” – mondta Moskovics József, a Balaton Agrár Zrt. szőlészeti ágazatvezetője.

Csabagyöngyéből idén körülbelül ötszáz tonnát szüreteltek. A szőlőt Badacsonyörsön dolgozzák fel, és egy hónapon belül már a boltok polcai kerülnek az újboros palackok.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!