Már szüretelnek a Balatonnál
2017. augusztus 2., szerda 17:46, frissítve: szerda 17:47
„A nagy hőség miatt elégnek a savak a szőlőben, és a borkészítés miatt erre nagy szükség van” - a szokásosnál egy héttel korábban kezdték meg a szüretet Ordacsehiben, hogy ne romoljon a szőlő minősége. A magyar nemesítésű Csabagyöngye érik be elsőként minden évben nemcsak Magyarországon, hanem az egész északi féltekén. A dél-balatoni borvidéken, 53 hektáron termelik.
„Ez egy hibrid fajta, étkezési szőlő és borszőlő is, és ami a különlegessége, hogy nulla érlelésű bort készítünk belőle, tehát egy nagyon friss, gyümölcsös, enyhén muskotályos, szénsavas bor készül” – mondta el Varga Máté Péter, a Varga Pincészeti Kft. társtulajdonosa.
Ezen a vidéken főként fehérszőlő-fajtákkal foglalkoznak. A szüretet másfél hét múlva az irsai olivérrel folytatják. A szakemberek szerint idén fajtától függetlenül közepes mennyiségű termésre lehet számítani.
„Ez a meleg és a mellé párosuló múlt héten leesett 60 mm-es csapadék, meg ugye, előtte is voltak nagyobb esők, azért némi problémát okozott a növényvédelemben, viszont jótékony hatással volt a növények fejlődésére, a fürtöknek a méretét jelentősen megnövelte” – mondta Moskovics József, a Balaton Agrár Zrt. szőlészeti ágazatvezetője.
Csabagyöngyéből idén körülbelül ötszáz tonnát szüreteltek. A szőlőt Badacsonyörsön dolgozzák fel, és egy hónapon belül már a boltok polcai kerülnek az újboros palackok.