2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Fidesz-KDNP kampánynyitója

Következik:

Paláver 16:30

Már magyar dinnyét is ehetünk

2017. július 9., vasárnap 11:33, frissítve: vasárnap 11:59

Néhány napja megjelent a piacon a magyar dinnye is. Kilója 170-200 forint, ám ebből a termelők csak ötven forintot kapnak, a többi a felvásárlók és kereskedők haszna. Az egyik nagy áruházlánc azonban már most száz forint alá ment.

Margit Józsefné és családja több mint húsz éve termel dinnyét Vajszlón. Azt mondja, hogy a különböző támogatásoknak köszönhetően az utóbbi években újra sokan kezdtek foglalkozni a gyümölcs termesztésével. Idén kiemelkedően jó évre számítanak.

– Minőségre szerintem szuper lesz az idei, meg mennyiségre is, mert most azért jó az idő, és egész jól termett, tehát egész jó kötések voltak.

– Körülbelül mikorra várható a dömping?

– Hát énszerintem már a jövő hét vége felé.

Vajszlón egyesek jövedelemkiegészítésként termelnek dinnyét.

„Most nagyon nagy a befektetés, és csak ilyen kis területtel tudunk foglalkozni. Nyugdíjasok vagyunk, és hát hatvanezer forint a nyugdíjam. Hogy tudjak venni egy kis tüzelőt, ezért vagyok kint és ezért árulok, ezért foglalkozunk ezzel a kis területtel” – mondta egy őstermelő, Tihanyi Jánosné.

Az Ormánság az ország egyik legelmaradottabb térsége.

„Statisztikai adat nincsen róla, de nyilván akikkel találkoztunk, tehát akik művelik, azok nem munkanélküliek, és ők foglalkoztatnak elég sok embert, mert ezt egy család, azt a néhány hektárt nem tud egyedül megművelni. Kell hozzá elég sok segítség” – nyilatkozta Vajszló polgármestere, Horváth István.

Külföldi dinnyét már egy hónapja árulnak a piacokon, magyart alig néhány napja lehet kapni. Az ára jelenleg kilónként 170 és 200 forint között van. A termelőktől 50 forintért veszik, a többi a felvásárlók és kereskedők haszna. Az egyik nagy áruházlánc azonban már most 100 forint alá ment, emiatt az agrárkamara tiltakozik is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!