2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Lehet egy kilencedik bolygó a Naprendszer szélén

2016. január 22., péntek 12:03, frissítve: péntek 13:04

Valószínűleg új bolygót találtak a Naprendszerben kaliforniai kutatók. A Neptunusz holdjainak a mozgása alapján számították ki, hogy lehet egy Földnél tízszer nagyobb bolygó a Naprendszer szélén. Az égitestnek egyelőre nincs neve.

A kilencedik bolygóról a tudósok egyelőre csak gondolják, hogy ott van a Naprendszer szélén, a gravitációja ugyanis a Neptunusz holdjainak a pályáját is befolyásolja. Teleszkóppal viszont egyelőre nem sikerült megfigyelni – ezen jelenleg is dolgozik a NASA.

„Arra jutottunk, hogy az egyetlen magyarázat a Neptunusz és a holdjainak a furcsa mozgására az lehet, hogy van még egy bolygó, a Föld méretének körülbelül a tízszerese, ami a Neptunusznál lényegesen kijjebb kering, egy elliptikus pályán. Magát a bolygót nem látjuk, csak a gravitációs mezőjének a befolyása jelenik meg” – mondja Mike Brown amerikai tudós, aki orosz kollégájával közösen fedezte fel a jelenséget.

Az égitestnek egyelőre nincs neve, csak kilences bolygóként emlegetik. Megfigyelni nehéz lesz, mert a becslések szerint a Neptunusznál hússzor messzebb van a Földtől. Míg a Neptunusznak nagyjából 165 év kell a Nap megkerüléséhez, a kilences bolygónak ez 10 ezer évig tart. Kilencedik bolygó egyébként létezett már 2006-ig: ez volt a Pluto, amit azóta visszaminősítettek törpebolygóvá, mert a mérete a Földnek kevesebb mint 2 százaléka.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!