2024. 05. 16. Csütörtök Mózes, Botond napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Napindító 07:30

Színes

Kuriózum: négyszáz év után ismét terítéken az őstulok

Évszázadok után újra étlapra kerül a szarvasmarha őse, az őstulok. A négy évszázada kihalt állatot a Hortobágyi Nemzeti Parkban kezdték tenyészteni.

Hamar elkapkodták a tálcákról az őstulokszalámit, és sikere volt a Magyarországon először tálalt őstulok pörköltnek is. A kuriózumnak számító őstulok édeskés húsával még csak kísérleteznek a konyhaművészetben.

„Egyet vágtak idáig három héttel ezelőtt (…), az biztos látszik már rajta, hogy nagyon jó minőségű hús lesz, nem zsíros, nem annyira inas, úgyhogy mindenféleképpen öröm lesz vele dolgozni és öröm lesz fogyasztani” – mondta Rácz Gábor étteremvezető.

Az ősi magyar étel több mint 400 év után került ismét terítékre.

„Az őstulok minden szarvasmarha rokona – mondta Csíki Sándor biológus. – Sajnos már kiveszett, kipusztult, 1627-ben az utolsó állat is elhullt a Mazuri-tavak vidékén, a mai Lengyelország területén. Azóta megpróbálják ezt a fajt – nemesítéssel és a háziasítással –, újra előállítani” – tette hozzá.

Őstulok: „kuriózum, amit mindenképp érdemes megkóstolni"

Idén már az egyik gasztronómiai fesztiválon is meg lehet kóstolni a tulokhúst.

„Az tulokszalámit is és az abból készült pörköltet is meg lehet kóstolni. Tradicionális magyar fogás egy 400 éve kihalt fajból, amelyet most újraélesztettük – fogalmazott Papp Krisztián, hozzátéve: nem mi, hanem a Hortobágyi Nemzeti Park. – Ez egy olyan kuriózum, amit mindenképpen érdemes és mindenképpen javasolnám, hogy kóstoljanak meg” – tette hozzá a Kézműves Magyar Ízek Vásárának főszervezője.

A konyhaművészetbe visszahozott vörös húshoz a borászok szerint a furmint és a vörösborok illenek leginkább.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Bayer Zsolt: Elszabadul a pokol

Bayer Zsolt: Elszabadul a pokol

Ketten voltak békepártiak ma Európában – írja Bayer Zsolt a Magyar Nemzeten megjelent véleménycikkében, amelyet változtatások nélkül közlünk.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Naposan indul a jövő hét

Naposan indul a jövő hét

Hétfőn a fátyol- és gomolyfelhők mellett általában sok napsütésre van kilátás, ám a délnyugati, nyugati tájak fölé vastagabb felhők is sodródhatnak.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!