2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Különleges köteteket fogadtak örökbe

2016. április 28., csütörtök 08:14, frissítve: csütörtök 08:14

Könyvritkaságokat fogadtak örökbe a Szegedért Alapítvány idei díjazottjai a Somogyi-könyvtárban. A csongrádi megyeszékhely kitüntetettjei 2003 óta segítik így az intézményt. A könyvtár névadójának, Somogyi Károlynak a többezres hagyatékából választanak maguknak könyvet, mely ugyan a bibliotékában marad, de a katalógusban és a könyvjelzőn megjelenik az örökbefogadó neve. A támogatás mellett a könyvtár és a díjazottak közös célja, hogy az olvasás fontosságára és örömére hívják fel a figyelmet.

„Nagyon sok könyv van itt. Mintegy 10 ezer kötetet tudunk őrizni abból a 43 700 kötetből, amelyet Somogyi Károly Szegednek ajándékozott” – mondja Horniczky Anikó, a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár könyvtárosa. Ezekből a kötetekből 2003 óta fogadnak örökbe a megyeszékhely díjazottjai könyveket.

Kondorosi Éva biokémikus egy tudományos szempontból is fontos enciklopédiát választott. „Az, hogy hogyan becsülik meg a pedagógusokat, tanárokat, az ugyanilyen kérdés volt ezelőtt, tehát mondjuk ez volt 1655 körül is, ebben az időben ez is egy probléma volt. Mert ha őket nem becsülik meg, akkor a tanítás sem megy úgy, mint ahogy ezt kellene, vagy elvárná az ember. Fantasztikus volt, hogy most is ilyen problémákkal küszködünk Magyarországon, de ugyanez megvolt ezelőtt egy pár száz évvel ezelőtt is” – jegyezte meg a Széchenyi-díjas biokémikus.

Tajti Gabriella, a Szegedi Tudományegyetem kulturális irodájának a vezetője egy közel 100 éves József Attila-verseskötet fogadott örökbe. „Azért is választottam pontosan ezt a kötetet, József Attila első kötetét, a Szépség koldusát, hiszen ő az egyetemünk polgára volt 1924–25-ben, itt tanult a Szegedi Tudományegyetemen. Ez a kötet előbb jelent meg, 1922-ben, és hát én József Attila-rajongó vagyok gyerekkorom óta, úgyhogy nem volt kérdés, hogy ezt a verseskötetet választom” – mondta Tajti Gabriella.

A díjazottak amellett, hogy akciójukkal népszerűsítik az olvasást, anyagilag is támogatják az általuk kiválasztott könyvek restaurálását. „Köztudatba eljuttatni, hogy milyen értékei vannak a Somogyi-könyvtárnak ez egy lehetőség valóban. De mindenesetre az is egy fontos szempont, hogy ezeknek a könyveknek az állaga, az állapota bizony megkívánja azt, hogy kapjanak egy kis gondoskodást” – hangsúlyozta Palánkainé Sebők Zsuzsanna könyvtárigazgató.

Balázs Mihály irodalomtörténész egy több száz éves bibliafordítást, Dusha Béla fotóművész pedig egy 19. századi, magyar nyelvű fényképészeti kézikönyvet is örökbefogadott.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!