2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

Különleges fotó a Nemzeti Múzeumban

2017. március 13., hétfő 16:28

Egy kezdetleges Kossuth-fotót, azaz dagerrotípiát láthatnak az érdeklődők március 15-től a Magyar Nemzeti Múzeumban. A kép nagyon érzékeny a fényre és a hőmérsékletre, ezért csak április 2-ig lesz kiállítva. Emellett egy márciusi ifjú, Oroszhegyi Józsa börtönévei alatt faragott poharát is láthatják az érdeklődők az 1848-as forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából.

Kossuth-fotót állítanak ki a Nemzeti Múzeumban, az ősfénykép a Nemzeti Bank szerzeménye.

Kezdetleges fotó Kossuth Lajosról. A dagerrotípia a szabadságharc leverése után készült az első magyar kormány pénzügyminiszteréről Amerikában. A portrét ezüstözött rézlemezre rögzítették, amely nagyon érzékeny a fényre és a hőmérséklet változására. Ezért a Kossuth-fényképet sötét, klimatizált szobában állították ki a Magyar Nemzeti Múzeumban.

„Maga a dagerrotípia az 165 évvel ezelőtt, 1852-ben készült Kossuth Lajosról Bostonban a Southworth & Hawes műteremben, akikről annyit kell tudni Magyarországon, hogy az Egyesült Államokban a dagerrotípia történészei szerint is a legnagyobbak közül valók. Úgy tudjuk, hogy 1852. május 17-én három darab felvétel készült: egy Kossuthról egész alakban, egy kettős portré és ez a nagyon-nagyon szép portré, ami egy mellkép és gyakorlatilag szembe nézünk Kossuthtal” - mondta Lengyel Beatrix, muzeológus.

A Kossuth-dagerrotípiáért 23 ezer dollárt fizetett a Magyar Nemzeti Bank, amely Matolcsy György elnöksége óta vásárol műkincseket.

„Általában az első kérdés szokott lenni, és ezt nagyon nem szeretem, hogy mennyibe került. Hiszen nem elsősorban ez a lényeg, hanem az, hogy itt van. Különben is az értéktárprogram arra szolgál elsősorban a mi gondolatainkban, hogy a Magyar Nemzeti Bank felzárkózzon azon európai jegybankok sorában, amelyek műkincs visszavásárlási, műkincsvásárlási programjaikkal és gyűjteményeikkel ugyanazt a célt követik, hogy gyarapítsák hazájuk kulturális vagyonát” – fogalmazott az MNB alelnöke, Gerhardt Ferenc.

Egy talpas poharat egy kevéssé ismert szabadságharcos faragott a börtönben. Oroszhegyi Józsát is halálra ítélték a világosi fegyverletétel után, de végül megúszta öt év fogsággal. A relikviát a család őrizte, ők is adták közszemlére.

„A család nagy szeretettel és büszkeséggel emlékezik Oroszhegyi Józsára, felelős társadalmi reflektált gondolkodás, szinte családi hagyománnyá is vált minálunk, és ez egy jó pont, amire emlékezni lehet, de megzavarta a családi emlékezést az a tény, hogy Józsára nem feltétlen aranyos emlékezéssel gondolt az utókor” – mondta el Oroszhegyi leszármazottja, Endrődi Júlia.

Az igen sérülékeny Kossuth-portré csak április 2-ig tekinthető meg a Nemzeti Múzeumban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!