2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 06:50

Középkori recept alapján is készítettek kolbászt

2017. február 5., vasárnap 08:51, frissítve: vasárnap 09:21

A Balaton egyik legnagyobb téli gasztronómiai rendezvényén a kolbásztöltőverseny vonzotta a legtöbb látogatót.

Csúszott a bor és a pálinka a zsíros falatok mellé. Minden csapat kínálta a látogatókat, az ötletes dekoráció pluszpontokat ért a fonyódi kolbászfesztiválon.

„A paprika minősége és mennyisége, a só, a bors és a fűszerek, a piros-fehér-zöld legyen a lelke a paprikának, a szívünk és az országunk, ez a jó kolbásznak a receptje” – fejtette ki Fábián István.

A diósgyőriek egy régészek által megtalált középkori recept alapján készítették a kolbászt. „Nem tartalmaz fűszerpaprikát, mert ebben a korban hazánk területén a fűszerpaprikát még nem ismerték, nem tartalmaz mesterséges tartósítószert, tehát hagyományos eljárással, konyhasóval és bikkfával, egy hideg füstölési eljárással tartósítjuk” – mondta Simon Gabriella, a Diósgyőri Gasztronómiai és Kulturális Egyesület tagja.

A zsűri egyik tagja Benke László volt, akinek munkásságát a közelmúltban többen bírálták a közösségi médiában. „Szaftos maradjon, ne legyen száraz, ne legyen tapló, ne legyen fekete, esztétikus, szaftos, roppanós legyen, akkor igazi egy jó kolbász” – mondta a mesterszakács.

Vasárnap a balatoni települések kolbásztöltő-bajnokságát rendezik meg Fonyódon.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!